Kateřina Valachová prosazuje školní obědy zdarma: Jde o to vyřešit sto tisíc hladovějících dětí

Vláda odmítla sociálnědemokratický návrh na plošné vyplácení obědů ve školních jídelnách. Poslankyně ČSSD v té souvislostí říká, že jednání ve sněmovně teprve začíná. „Nám jde hlavně o to, abychom našli řešení na dvě situace,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

V první řadě jde podle Valachové o to, jak pomoci všem rodinám s dětmi – náklady a investice rodičů do dětí jsou totiž velké. „Nemáme pocit, že by rodiny s dětmi v České republice pojídaly ke snídani kaviár a jezdily na Kanárské ostrovy,“ říká.

Nepřijatelná je pak podle ní ta skutečnost, že ve školách je na sto tisíc hladovějících dětí z rodin, které žádné dávky a přídavky nepobírají. „Jejich rodiče mají tak nízké příjmy, že jsou bohužel nuceni šetřit i na školních obědech,“ vysvětluje.

Návrh ČSSD počítá s tím, že stát by platit obědy všem dětem ve veřejných mateřských školách a na prvních stupních mateřských škol.

V návrhu se podle Valachové nečiní rozdíly mezi dětmi. Proč by ale stát měl platit z daní oběd dítěti milionáře? „Přistupujeme k nim rovně,“ upozorňuje s tím, že jde především o to, jak vyřešit sto tisíc hladovějících dětí.

Argumentuje také, že všechny dětí chodí do veřejných škol a neplatí za to, stejně tak jako všechny děti a žáci mají slevu na jízdném v dopravních prostředcích.

„Je strašně nefér tu debatu vést takhle, milionářů je velmi malé množství, většina z těchto skupin ani děti ve veřejných školách nemá,“ uzavírá.  

Poslechněte si celý rozhovor:

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio