Karanténa je jediné opatření, které můžeme proti koronaviru aplikovat, říká epidemiolog Prymula

Před dvěma týdny Roman Prymula v rozhovoru na Radiožurnálu řekl, že epidemie koronaviru je nebývale klidná. To už podle něj dnes neplatí. 

„Během víkendu přišlo několik poměrně znepokojivých zpráv. Jednak je to otázka Íránu, kde je vysoký počet mrtvých. To znamená, že tam probíhá epidemie a není úplně dobře monitorována. Další záležitost je epidemické šíření v Koreji, kde během asi 6 až 7 dní máme z 35 případů více než 800,“ varuje náměstek ministra zdravotnictví.

Onemocnění se může v evropských podmínkách šířit rychleji, než bychom očekávali.

Roman Prymula

Největší význam má pro nás ale rozšíření infekce v Itálii, odkud může být toto onemocnění snadno zavlečeno i na naše území. „Je tam velký počet českých turistů, kteří se v rámci jarních prázdnin oddávají zimním radovánkám,“ upozorňuje Prymula.

Řešením je pouze izolace

Podle posledních informací, které se neustále aktualizují, je v Itálii nakažených přes 200 osob. „To jsou určitě závažné informace, i ta úmrtnost je poměrně vysoká, byť to jsou skutečně osoby ve věku 80 a více let,“ dodává. 

Čtěte také

„Zejména v Lombardii, kde je případů poměrně mnoho, došlo už ke karantenizaci celkem 11 měst se zhruba 50 tisíci obyvateli. A karanténa je tam poměrně přísná. Těm, kteří by ji opustili hrozí až tříměsíční vězení,“ hodnotí opatření proti nemoci covid-19 Roman Prymula.

„Izolací jsme schopni omezit šíření viru a v podstatě je to i jediná možnost. Nemáme ani léčbu, ani jinou účinnou prevenci a na úrovni individuální ochrany už opatření v těchto počtech selhávají.“

Lyžování v Itálii raději obětujte

Mnoho českých turistů se právě teď chystá do lyžařských středisek v severní Itálii. Roman Prymula souhlasí s doporučením ministerstva zahraničí, že by měli svoji cestu zvážit.

Čtěte také

„Nejde jen o to, že se tam můžou dostat do kontaktu s osobou, která bude toto onemocnění šířit, ale je třeba si také uvědomit, že Itálie může sáhnout k uzávěře dalších lokalit, a mohlo by se stát, že ti lidé ji nebudou moci třeba 14 dní opustit.“

Rozeznat v období chřipkové epidemie, zda přičítat onemocnění na vrub běžné chřipky, nebo už koronaviru podle Prymuly prakticky nejde. Ze stejného důvodu se také nejspíš nákaza na Apeninský poloostrov dostala.

autoři: Marie Bastlová , vla
Spustit audio

Související