Kam vyrazit v sobotu a neděli? Máme pro vás tipy na víkend

11. březen 2016

Kam o víkendu? Vydejte se třeba na hory. Na Božím Daru v Krušných horách se zapojte do závoru Karlův běh. Na Bruntálsku navštivte zámek Linhartovy, kde budou mít velikonoční jarmark. V Brně zajděte na Špilberk na přednášku o době Karla IV. A v Plzni Lichotině si nenechte ujít festival Blik Blik. Hezký víkend!

Festival Kolem světa
V Národním domě na pražském Smíchově navštivte o víkendu cestovatelský festival Kolem světa 2016.

Čajomír párty
Na Novoměstské radnici si v sobotu od 14 hodin nenechte ujít setkání příznivců čajové kultury Čajomír párty.

Jak se žilo za Karla IV.?
Od narození Karla IV., Otce vlasti, nás letos dělí už 700 let. Jak se tehdy žilo obyčejným lidem, ale i šlechtě? Jak se domlouvaly sňatky, jaká poezie byla v oblibě, jaké se nosily boty? Také to odhalí sobotní konference nazvaná Doba Karlova. Populárně-naučná konference o velkých i malých dějinách 14. století začíná v sobotu v 9 hodin na brněnském Špilberku. Jejím cílem je přiblížit život za vlády Karla IV. nejen odborníkům, ale také všem zájemcům o historii.

Čtěte také

Prvorepublikový maškarní ples na Karlštejně
Hrad Karlštejn zve v sobotu na 6. maškarní ples. Jeho tématem je první republika. Vrátíte se do dob T. G. Masaryka nejen svým oblečením, ale i hudbou a celkovou atmosférou. Součástí programu bude i prvorepublikový soutěžní kvíz, poznávání ukázek dobových písní a filmů, ukázka dobových tanců, módní přehlídka kostýmů s výkladem o módě 20. a 30. let minulého století. Ples najdete v karlštejnském restaurantu U Janů od 20 hodin.

Velikonoční jarmark na zámku Linhartovy
Zámek Linhartovy u česko-polské hranice na Bruntálsku se letos poprvé otevírá právě tuto sobotu, kdy tam najdete velikonoční jarmark. Řemeslníci a prodejci budou nabízet především věci související s jarními svátky – pomlázky, velikonoční vazby, perníčky, věci ze skla, pletené, háčkované věci či dřevěné hračky. Jarmark začne v 9.00 a skončí v 16.00.

CEV Snow Volleyball Tour
V areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně si nenechte o víkendu ujít zábavnou akci CEV Snow Volleyball Tour, na které se sejdou profesionálové i amatérští příznivci volejbalu, který se bude hrát netradičně na sněhu.

Karlův běh na Božím Daru
V Krušných horách na Božím Daru se o víkendu uskuteční závod Karlův běh. Stane se posledním závodem letošní série ČUS – Stopa pro život 2016. Prezence závodníků bude na radnici v Božím Daru. Start a cíl bude na Božím Daru u hřbitova včetně závodů pro děti. V sobotu se běží kromě dětských závodů, závod na 22 km volně nebo vyzkoušejte závod fatbiků na 22 km. V neděli se postavte v 10:30 na start závodu na 22 km klasicky nebo v 11 hodin na start závodu na 31 km klasicky, Memoriál Jiřího Čáslavského.

Zámek Linhartovy

Maškarní lyžovačka na Horalu
Vydejte se v neděli s dětmi do Velkých Karlovic na tradiční Maškarní lyžovačku na Horalu. Na sjezdovce se uskuteční dětský karneval na lyžích, který je každoročně vyvrcholením lyžařské sezóny. Děti v maskách budou mít po celý den lyžování zdarma. Na sjezdovce Horal bude připravena sjezdová trať s překážkami plnými sladkostí, které si děti mohou za jízdy utrhnout a odnést s sebou nebo rovnou sníst. Bude se také soutěžit o nejoriginálnější a nejhezčí masky, ty nejlepší získají atraktivní ceny. Návštěvníky přijde pozdravit maskot Ski areálu Razula strašidýlko Razulák a také Maxipes Fík. Pro odpočinek po lyžování bude na terase u hotelu Horal připraven koutek stolních her Mindok. Registrace na Maškarní lyžovačku začíná v 9 hodin, soutěžní jízdy masek budou probíhat od 10.30 do 12 hodin.

Blik Blik festival světla
Na světelné instalace, video mapping, mapping ovládaný samotnými návštěvníky a další nečekané zážitky v atmosféře unikátně nasvícených budov lákají organizátoři Blik Blik festivalu světla a umění ve veřejném prostoru, který se uskuteční v Plzni v pátek 18. a v sobotu 19. března. Procházka vás zavede od Portou proslulého Lochotínského amfiteátru kolem historické budovy lékařské fakulty, přes krásnou reprezentační vilovou čtvrť z přelomu století až na komunistické sídliště plné paneláků a dobrovolných staveb. Umělci pro vás připraví několik světlených instalací a objektů a nabídnou nevšední zážitek i příjemnou večerní procházku. Trasa bude mít přibližně 3,2 kilometru a návštěvníci si ji pohodlně projdou za necelou hodinku.

Čtěte také

Festival otrlého diváka
Zamiřte o víkendu do pražského kina Aero na Festival otrlého diváka. Nákaze, tématu letošního 12. ročníku, budou diváci spolu s dramaturgy přehlídky čelit pomocí sedmnácti nejpůsobivějších, nejsměšnějších, nejzapadlejších i nejbizarnějších filmů z kategorie hororů, extrémů, akčňáků, krváků, béček, céček i péček.

Noc bláznů
Komedie australského spisovatele Louise Nowry Noc bláznů nabídne v pražském Rokoku divadlo v divadle. Komedie, která bude mít premiéru v sobotu, zavede diváky do psychiatrické léčebny, v jejíž prostorách má mladý režisér za úkol nastudovat s pacienty operu.

Pěna dní v Hradci Králové
Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sobotu v premiéře adaptaci románu Borise Viana Pěna dní v režii Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. Pěnu dní napsal Vian v roce 1947, většího ohlasu dílo dosáhlo v 60. letech a od té doby se dočkalo řady činoherních, ale také muzikálového či filmového zpracování.

José Cura v Českých Budějovicích
Argentinský tenorista, skladatel a dirigent José Cura se vrací do Českých Budějovic. S operním souborem Jihočeského divadla chystá na pátek a sobotu koncert Magnificat/Hudba srdce. Půjde o originální zpracování dvou duchovních skladeb, novodobé a barokní. Koncert se odehraje v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

José Cura se ujal role dirigenta a připravuje Magnificat s orchestrem Jihočeského divadla

Smiřické svátky hudby
V zámecké kapli ve Smiřicích začíná v sobotu v 19 hodin první koncert velikonočního hudebního festivalu Smiřické svátky hudby. Vystoupí houslový virtuos Jaroslav Svěcený, americký houslista Stephen Shipps a sólohobijista Zdeněk Rys v doprovodu komorního orchestru Virtuosi Pragenses. Festival potrvá do 27. března.

Literární odpoledne v Lánech
Zajděte v neděli od 14 hodin na Literární odpoledne do Muzea T. G. Masaryka v Lánech na Kladensku. Literární odpoledne bude spojené s burzou knih v rámci benefiční akce Čtení pro celou rodinu, aneb pomáháme knihovně. Výtěžek bude věnován lánské obecní knihovně na zakoupení nových knih. Akce končí v 17:00.

S přesličkou do pravěku
V hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích začíná v neděli v 15 hodin výstava obrazů Davida Bergera, Arnošta Hanáka a Jiřího Svobody S přesličkou do pravěku. Potrvá do 31. července.

Dny R. A. Dvorského
Ve Dvoře Králové nad Labem startuje v neděli v 19 hodin v sále Hankova domu 22. ročník jazzového a swingového festivalu Dny R. A. Dvorského.

Navštivte zámek v Benešově nad Ploučnicí
Do Velikonoc bude návštěvníkům otevřen jen o sobotách a nedělích, pak už každý den včetně pondělí. Areál Horního a Dolního zámku v Benešově nad Ploučnicí je jedinečnou ukázkou saské renesance. Dnes jedinečnou renesanční podobu obou zámeckých objektů citlivě doplňují zdejší expozice dobového nábytku, porcelánu, zbraní, obrazů a grafik i uměleckých řemesel, evokující život drobné šlechty na panském sídle v 16. a 17. století.

Čtěte také

Ruce básníků
V pražském Ateliéru Josefa Sudka najdete novou výstavu s názvem Ruce básníků. Výtvarník a redaktor časopisu Revolver Revue Viktor Karlík během téměř 20 let shromažďoval fotografie rukou českých básníků a z portrétů sestavil knihu. Ta nyní paralelně s výstavou vychází v novém vydání a nové grafické úpravě. Výstava potrvá do 8. dubna. Mezi 31 básníky, jejichž snímky rukou vznikly v letech 1993 až 2015, jsou Egon Bondy, Ivan Diviš, Jiřina Hauková, Bohumila Grögerová, Josef Hiršal, Jiří Kolář, Andrej Stankovič, Ivan M. Jirous či Josef Topol, z mladších Petr Borkovec, Miloš Doležal, Petr Hruška, Jáchym Topol nebo Petr Placák.

Nejstarší sklárna v Kamenickém Šenově slaví 130 let od svého založení
Výstava v muzeu představuje výrobu ve sklárně od jejího počátku. Původně se stejně jako většina výrobců skla orientovala na užitkové sklo, v 50. letech minulého století ale došlo k zásadní změně a zaměření na sklo technické.

Výstava děl Jána Mančušky
Za dílem předčasně zemřelého Jána Mančušky se ohlíží nová expozice Moravské galerie v Brně. Konceptuální umělec pocházel ze Slovenska, působil však v Praze a podařilo se mu výrazně prosadit na zahraničním trhu s uměním – jako jednomu z prvních po roce 1989. Před pěti lety podlehl těžké nemoci.

Výstava Pavla Brázdy
Nenechte si v Kutné Hoře v galerii GASK ujít výstavu solitéra české výtvarné scény Pavla Brázdy. Přehlídku má u příležitosti 90. narozenin. Představuje ohlédnutí za jeho životním dílem, zahrnuje ale i nejnovější práce, digitální tisky na plátně. Pavel Brázda čelil těm nejdrsnějším poválečným poměrům, vydal se vlastní cestou a zůstal vždycky u toho, že člověk má stát za svou pravdou. Nikdy se neupsal ani progresivním tendencím, avantgardě, ani akademickým tendencím, šel vlastní cestou, je pozorovatel a kritik života moderního člověka.

Výstava Místo činu
Galerie ve Společenském centru Uffo v Trutnově otevřela výstavu prací sochaře a vizuálního umělce Patrika Proška. Expozice s názvem Místo činu bude přístupná do 12. dubna a k vidění jsou na ni snímky zachycující Proškovy instalace v krajině. Součástí je i několik objektů a sochařských instalací vytvořených přímo pro trutnovskou výstavu.

Výstava fotografií, které nafotily ženy bez domova
V Národní technické knihovně v Praze začala výstava fotografií, které během tří let nafotily ženy bez domova o tom, jak samy vidí svůj svět. Výstavu připravila obecně prospěšná společnost Jako doma, která ženám bez domova poskytla jednorázové fotoaparáty. Návštěvníci výstavy se díky momentkám podívají do všedního prostředí ubytoven, azylových domů, parků, křoví, na cesty i na loď.

Výstava Jany Medunové
Optimismus barev i nálad vychází z obrazů 43leté plzeňské malířky Jany Medunové. Bývalá atletka se vydala na uměleckou dráhu poté, co ji sport přivedl do invalidního důchodu. Malování má jako relaxaci a terapii. Do 1. dubna má 16 obrazů v plzeňské Galerii Bílé nároží.

Sochy a obrazy Jaroslava Róny
Oblastní galerie v Liberci zahájila jednu ze svých dvou letošních stěžejních výstav. V reprezentativních prostorách bazénové haly a přilehlého sálu jsou k vidění sochy a obrazy Jaroslava Róny. Na výstavě jsou zastoupena stěžejní témata Rónovy tvorby, v níž se odráží rodinná zkušenost s holokaustem.

Výstavy v Domě umění města Brna
Malby, monumentální instalaci, fotografie i architektonické projekty představuje Dům umění města Brna ve třech nových expozicích v hlavní budově na Malinovského náměstí. Výstavy Milana Housera, Roberta V. Nováka a dvojice architektů Davida Krause a Svatopluka Sládečka potrvají do 1. května. Malíř Houser vystavuje především instalaci Barvometrie - mohutný blok červených vertikálních nití vedoucích od světlíku k podlaze. V Galerii Jaroslava Krále návštěvníci najdou fotografie Roberta V. Nováka, známého spíše jako grafického designéra. Vybral snímky z cyklů Musaion, Krajina, Z dějin umění a Fragmenty detektivního příběhu. Nabídku Domu umění města Brna doplňuje výstava V hlavě architekta, na které se spolupodíleli Kraus a Sládeček. Expozici tvoří výběr staveb, které Sládeček obdivuje u Krause a naopak.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu