Kam míří ČSSD? Pokud změníme přístup, tak je stabilizace možná, míní hejtman Netolický

Krajská politika je odlišná od celostátní, z krajských voleb jsme se snažili udělat volby spíše komunální, říká staronový hejtman Pardubického kraje a bývalý místopředseda ČSSD Martin Netolický. Jak vnímá výsledek ČSSD v krajských volbách? A co musí strana udělat, aby nezmizela z české politické mapy?

V Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO, přesto skončilo v opozici. Jak to voličům vysvětluje Netolický?

Čtěte také

„S hnutím ANO, respektive s jejím lídrem, jsme hovořili. Každopádně většinový názor v rámci stávající koalice byl ten, že dále štěpit počet koaličních stran může vést k tomu, že se kompromis v rámci krajské samosprávy bude hledat hůře,“ vysvětluje s tím, že je logické, že úspěšný model pokračuje.

Koalice v Pardubickém kraji se podle něj bude snažit realizovat to, co připravovala v minulém volebním období, a to projekty v oblasti zdravotnictví a silničním hospodářství. „Jsou to největší investice v historii Pardubického kraje,“ dodává.

ČSSD měla bouchnout do stolu

Jak hodnotí Netolický výsledek ČSSD v krajských a v části senátních voleb? „Debakl to je ve srovnání s volbami v roce 2019. Ale vnímám jistý signál – pokud změníme přístup, tak stabilizace je možná,“ konstatuje.

ČSSD měla podle něj ve vládě bouchnout do stolu například na jaře v době nouzového stavu, kdy byl ustanoven krizový štáb, ale jeho představitelem nebyl ministr vnitra. „Bylo to až nedůstojné, a v podobných situacích by měla sociální demokracie říci dost,“ argumentuje.

Uvádí také příklad stavebního zákona. „Nechápu, jak naši ministři mohli souhlasit s kompromisem ke stavebnímu zákonu, když odborníci říkali, že je příliš prodeveloperský… Je to proti principům, které sociální demokracie v minulosti hájila v oblasti veřejné správy, a to je decentralizace,“ upozorňuje s tím, že takové politické kompromisy nechápe.

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související