Jihokorejský Pusan v kandidatuře na EXPO 2030 neuspěl. Velkolepou přestavbu ale rušit nehodlá

Nejstarším přístavem v jihokorejském Pusanu proplouvají tisíce tun zboží, příští rok ale nákladní lodě i kontejnery zmizí. Korejci chtějí, aby přístav nepatřil průmyslu, ale lidem. Jeřáby a přepravní lodě tak nahradí parky, muzea i vzdělávací centra. Přestavba je součástí korejské kandidatury na hostitelskou zemi pro EXPO 2030.

Severní přístav funguje už bezmála 150 let a v roce 2000 byl třetím největším přístavem kontejnerové námořní dopravy na světě. Nejlépe si ho prohlédnete z paluby lodi. Jeden z členů posádky nám ukazuje na mapě, co vidíme za okny kajuty a jak se toto místo začne od příštího roku měnit.

Čtěte také

„Je to první kontejnerový terminál Koreji, pro tento typ dopravy se otevřel v roce 1978. Bude v provozu jen do konce roku 2023. Jeho funkce se pak převedou na ostatní terminály v Pusanu,“ vysvětluje.

Lidé místo kontejnerů

V přístavu jsou tisíce různobarevných kontejnerů, nad nimi se tyčí jeřáby, které je nakládají a vykládají z lodí.

„Uvnitř přístavní plochy mezi hlavními přístavními mosty Pusanu zmizí kontejnery a nahradí je bytové domy a komerční zařízení, taky veřejná prostranství pro obyvatele,“ pokračuje korejský námořník.

„A protože byl Pusan vybrán jako kandidátské město pro příští světovou výstavu EXPO 2030, bude tato oblast sloužit i jako výstaviště. Z druhé strany přístavních mostů pak zůstanou terminály pro kontejnerovou námořní dopravu.“

Přestavba bude i bez EXPO

Po asi hodinové plavbě jsem zpět na pevnině a jdu se podívat do Mezinárodního výstavního a kongresového centra v pusanském přístavu. Budově se přezdívá velryba, protože stavba tohoto obřího kytovce skutečně částečně připomíná.

Sooji Jeon na obřím modelu oblasti detailně popisuje, jak se celý severní přístav v Pusanu promění

Tady mi Sooji Jeon na obřím modelu oblasti detailně popisuje, jak se celý severní přístav v Pusanu promění.

„Budou dvě fáze. Fáze 2 ukazuje prostor pro konání výstavy. Dnes se to využívá jako kontejnerový přístav, který se příští rok přesune do Nového přístavu v Pusanu. A my tak budeme moct začít s celkovou rekonstrukcí,“ ukazuje.

Velkolepé plány na přestavbu přístavu budou podle Sooji Jeon platit i v případě, že jihokorejský Pusan EXPO za sedm let hostit nebude. „Projekt na přestavbu Severního přístavu je nezávislý na EXPO, takže i v tomto případě by dál pokračoval,“ ujišťuje.

Paměť světových výstav

Pokud by Pusan zvítězil, mělo v místech, kde jsou nákladní kontejnery, vzniknout speciální datové silo. Uchovávalo by historii, kterou svět dosud nashromáždil při pořádání veletrhů.

Kromě Pusanu se o hostitelství EXPO 2030 ucházely také metropole Itálie a Saudské Arábie. Světová výstava se za sedm let bude nakonec konat v Rijádu

„Silo je skladiště obilí. Chceme zachovat myšlenku skladiště, ale proměnit ho v kulturní komplex. Silo pro data Světové výstavy,“ potvrzuje.

Kromě Pusanu se o hostitelství EXPO 2030 ucházely také metropole Itálie a Saudské Arábie. Po hlasování v úterý 28. listopadu naděje Pusanu zhasly. Světová výstava se za sedm let bude konat v Rijádu. (pozn.red.)

autoři: Jana Magdoňová , and
Spustit audio

Související