Je čas, aby se migrační politika ubírala správným směrem, říká Věra Jourová

Povinné přerozdělování migrantů má stále méně zastánců. Takový trend v Evropě potvrzuje i evropská komisařka Věra Jourová. Právě azylová politika a kvóty na přerozdělování migrantů bude tématem summitu EU příští týden v Bruselu.

„Kvóta na lidi je pro mě z určitých hledisek velký problém,“ říká Věra Jourová s tím, že je nejvyšší čas, aby se migrační politika začala ubírat tím správným směrem. „Myslím si, že bude poměrně velká vůle, aby se navrhl nějaký kompromisní návrh, který by mohl být přijatelný,“ dodává.

V kompromisním návrhu by měl být podle Jourové vysoký akcent na rozhodovací pravomoc států, které by měly zajistit dvě věci – bezpečnost lidí a integraci. „Itálie a další země budou chtít azylový systém, který zaručí, že pokud budou pod velkým tlakem migrace, tak jim další země pomůžou,“ nastiňuje.

Vyřešit migraci je existenční nutnost
Věra Jourová

Nutné je také zlepšit řadu opatření – intenzivněji pracovat v Africe, odradit lidi od toho, aby se vydali do Evropy, pokračovat v jednání s lybijskou pohraniční stráží, zostřit boj proti kriminalitě nebo pokračovat v dohodě s Tureckem.

„Kvóta nás zbytečně rozdělila, ztratili jsme nutnou dávku vzájemné důvěry, lidé v Evropě se začali bát,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh