Jan Sokol

12. srpen 2008

Do studia Radiožurnálu v úterý zavítal profesor Jan Sokol. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídal o tom, jak působit na naše potomky, aby z nich nevyrostli povrchní jedinci, o tom, jak moc ztrácí víra a náboženství vliv ve společnosti nebo o tom, jaké podoby může mít moderní pojetí klasického náboženství. Ve středu 13. srpna bude hostem Roman Šantora, člen výkonné rady Junáka.

Původně vystudovaný zlatník a matematik bude v zimním semestru přednášet na Harvardské univerzitě. Bude přednášet o etice a lidských právech. Co by rád, aby američtí studenti zjistili? "Tímto tématem se zabývám už dlouho. Už v disentu jsem se zabýval tím, kde se ta lidská práva vlastně berou, jak to, že máme práva? Pak jsem to začal studovat více do hloubky a myslím, že jsem, doufám, že to není namyšlené, na něco přišel. Lidská práva nám fakticky dávají lidé kolem nás a když se řekne ta slavná věta, každý má právo na život, tak ji nemůžeme číst, já mám právo na život, ale všichni ostatní mají právo na život. Teprve když se tohoto dosáhne, tak se dá mluvit o lidských právech," uvedl Jan Sokol.

Jan Sokol studoval matematiku, od roku 1964 pracoval také jako programátor. Odkud přišel příklon k filozofii? "Matematice a počítačům jsem se věnoval, že to byla dobrá obživa, zajímavá práce a velmi dobré prostředí. Tam se pohybovali bezvadní lidé. Ale že by to byla moje srdeční záležitost, to nebyla... Filozofií a příbuznými odbory jsem se zabýval doma, ale na univerzitu to nebylo, mohl jsem to studovat jenom dálkově," přiblížil Jan Sokol.

Na začátku 90. let byl poslancem Federálního shromáždění a místopředsedou Sněmovny národů. Jak se od té doby změnil parlament? "Dneska do toho nevidím, ale z příležitostných návštěv mám pocit, že se to změnilo strašně. Předně v tom, že tam tehdy přišli lidé, které tam buď někdo strčil nebo sami se do toho pustili. Nikdo z nás vlastně nebyl profesionální politik s výjimkou komunistů. Pak všichni cítili tlak, že se teď musí něco dělat, teď se nesmíme jenom hádat, protože možnost k zásadním změnám je omezena... Tohle tam dnes nevidím. Ti lidé jsou hodně profesionalizovaní a myslím, že mnozí už mají z toho živnost a měli by problém dělat něco jiného," dodal profesor Jan Sokol.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.