Jan Hrnčíř z SPD: Platy poslanců jsou dostatečné, asistentům bych přidal

Platy poslanců jsou dostatečné, zmrazme je do konce volebního období. Takový je názor poslance hnutí SPD Jana Hrnčíře. Nebylo by ale rozumnější například zrušit nepřehledný systém poslaneckých náhrad a příplatků?

„Náhrady jsou dostatečné, není potřeba s tím nějak hýbat,“ říká s tím, že významnou část platu tvoří náhrady na dopravu – poslanci z okolí Prahy mají jiné náklady než poslanci, kteří dojíždí z Moravy.

Jinou otázkou ale jsou podle něj finance na odborné zázemí – na platy asistentů mají k dispozici 45 tisíc hrubého, a přitom potřebují minimálně dva: jednoho v regionu a jednoho v Praze. „Nejsou to žádní vařiči kávy. Chystají podklady,“ říká s tím, že by byl pro přidání na platy asistentů.

Doklady jeho společností v obchodním rejstříku chybí

Zároveň si prý nedovede představit vedle práce poslance nějaký jiný plný úvazek. Přitom je sám majitelem dvou společností. Říká, že to ale neznamená, že tam každý den pracuje.

Jiří Zimola: ČSSD může dosáhnout výsledků jedině bez politických hokynářů a šíbrů

Jiří Zimola

Přál bych si, kdyby se podařilo změnit klesající trend volebních preferencí sociální demokracie. To jsou slova Jiřího Zimoly, který oznámil, že odstupuje z postu místopředsedy ČSSD. Co ho k takovému kroku vedlo?

„Mám tam kolegy, kteří se o to starají. Mám tam dohodu asi na deset korun měsíčně na lektorskou činnost, nemám ale sílu věnovat se firmám,“ vysvětluje.

A jaké jsou jeho příjmy z podnikání? „Letošní rok ještě není uzavřen, uvidíme, jak se to povede. Ale nepochybně to bude méně, než když jsem se té činnosti mohl věnovat víc,“ říká.

Proč ale jeho společnosti nezakládají do obchodního rejstříku v podstatě žádné dokumenty včetně účetních uzávěrky? „Osmdesát procent firem to dokládá finanční správně a nedokládá to rejstříkovému soudu,“ říká s tím, že stát není schopen propojit dvě databáze přes IČO, aby se to tam zobrazilo.

„Samozřejmě to mohu doplnit, dokumenty mám z finanční správy... S tím není žádný problém,“ tvrdí.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio