Jak strávit hrabalovský víkend? Víme, co nesmíte propásnout

Je tu poslední březnový víkend a hrady a zámky většinou po zimní pauze otevírají pro veřejnost. Podívat se můžete třeba na zámek Duchcov. Vezměte si s sebou masku, protože tam pro vás v sobotu chystají karneval. V Třešti na Vysočině budou v sobotu posouvat ručičku slunečních hodin a v pražské Libni můžete zavzpomínat na Bohumila Hrabala. Ať už se vydáte kamkoliv, pěkně si víkend užijte!

Zamiřte na Pražský hrad
Nenechte si tuto sobotu od 10 do 16 hodin ujít možnost zdarma navštívit na Pražském hradě nejvýznamnější objekty, do kterých je jinak vstup možný jen se vstupenkou. Návštěvníci tak budou moci volně navštívit třeba domečky ve Zlaté uličce, interiér katedrály sv. Víta, majestátní Vladislavský sál, expozici Příběh Pražského hradu, románský interiér baziliky sv. Jiří nebo nedávno opravený renesanční Rožmberský sál v Rožmberském paláci. Zároveň se poprvé v letošním roce s třídenním předstihem otevřou hradní zahrady: Jižní a Královská.

Čtěte také

Otevírají se hrady a zámky
Státní hrad Lipnice a zámek v Telči zahájí letošní sezónu díky příznivému počasí už tuto sobotu. Ostatní památkové objekty ve správě Národního památkového ústavu na Vysočině otevřou své brány následující týden. Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou bude letos dokončena oprava fasád na východním a západním průčelí. Dokončení odvlhčovacích prací se dočká kostel svatého Víta v Zahrádce. Na zámku v Telči začnou restaurátorské práce na reliéfu Poseidona a chystá se i obnova zeleně v zámeckém parku.

Památky na Plzeňsku
Nová vyhlídka z opravené věže hradu Rabí, taneční sál se zrestaurovanými nástropními a nástěnnými malbami v Nebílovech, zachráněná nástropní freska na zámku v Manětíně, opravené Santiniho schodiště v klášteře Plasy, expozice věnovaná pašerákům v areálu hradu Velhartice, ale i praní prádla po zámecku v Horšovském Týně jsou novinkami, s nimiž přicházejí státní památky v Plzeňském kraji. Většina památek zahajuje hlavní návštěvnickou sezónu už tuto sobotu.


zobrazit tipy na poslední březnový víkend na větší mapě

Zámek Duchcov se otevírá po zimě
Návštěvnická sezóna na zámku Duchcov začíná poslední březnový víkend. A bude zahájena velkolepě. První akce letošní sezóny je věnována dětem. Poslední březnová sobota na duchcovském zámku se totiž ponese ve znamení karnevalu a oživených prohlídek pro nejmenší. Zámecký karneval Casanova se baví začíná v sobotu ve 14 hodin.

Památky v Moravskoslezském kraji lákají návštěvníky
Zámky a hrady v Moravskoslezském kraji budou v letošní sezóně lákat návštěvníky na nové expozice i celé nové prohlídkové trasy. Turisty se však snaží oslovit i spoustou kulturních nebo zábavních akcí a také rozšířenou otvírací dobou: některé památky své brány úplně nezavřely ani v zimě.

Zámek Fryštát v Karviné, který patří městu, zahájí hlavní sezónu už tuto sobotu. Na slavnostní zahájení zámek připravil divadelní představení ze zámeckého života a návštěvníci se budou moci projet zadarmo kočárem. Kromě dvou tradičních okruhů, které seznamují s bydlením a životním stylem české aristokracie, nabídne Fryštát i speciální okruh s kostelem.

Navštivte zámek v Kuníně
O víkendu můžete navštívit taky zámek v Kuníně. Památka je zatím otevřená jen o víkendech a stojí za prohlídku. V pěti nejluxusnějších pokojích můžete vidět výstavu harrachovského skla přivezeného z Krkonoš.

Expozice času ve Šternberku
V neděli se vrátí letní čas. Nezapomeňte si přeřídit hodiny. Jak se čas měřil v minulosti? A kdy si lidé začali uvědomovat, že čas běží? Jak vypadaly první hodiny? Odpovědi na tyhle otázky dostanete třeba v Expozici času ve Šternberku.

Změna času v Třešti
Udělejte si v sobotu výlet na Vysočinu. V Třešti budou v sobotu slavnostně posouvat ručičky slunečních hodin. Změna času se loni v městečku na Jihlavsku nevydařila. Pokrývalo ho několik centimetrů sněhu, letos to určitě bude mnohem lepší. Program začíná ve tři hodiny odpoledne. Za účasti divadelního souboru Karla Čapka zaujme rekordní osmimetrová ručička po roce opět svou letní polohu.

Science centrum v Liberci
Hoďte o víkendu všechny povinnosti za hlavu a vydejte se do Liberce do nově otevřeného science centra iQLANDIA. Těšit se můžete na humanoidního robota Thespiana, jediného v ČR, třeskuté blesky a pekelné ohně, simulátory zemětřesení či vichřice i nefalšovaný kosmonautický výcvik. Deset unikátních expozic s více než čtyřmi stovkami interaktivních exponátů tu čeká jen na to, až je poprvé vyzkoušíte.

A co teprve 3D planetárium! Je vybaveno těmi nejmodernějšími technologiemi, které vás jsou schopny přenést kamkoliv do vesmíru. S 3D brýlemi na očích se vydáte na průzkum galaxií, odhalíte tajemství velkého třesku nebo si prostě jenom tak přistanete na jedné z planet sluneční soustavy. Pokud je vám více než 12, nenechte si ujít Sexmisii. Určitě vám odpoví na všechny otázky, na které jste se dosud styděli zeptat.

Techmania v Plzni
Plzeňské science centrum Techmania, které má mimo jiné první 3D planetárium v České republice, rozšiřuje své prostory. Nově otevírá expozice zaměřené na zvířata, fyziku, ekologii a průmysl v Plzeňském kraji. V centru uvidíte taky kontroverzní plastiku výtvarníka Davida Černého Entropa.

Vzpomínka na Bohumila Hrabala na Nymbursku
O víkendu můžete vzpomínat na Bohumila Hrabala, který by se letos dožil 100 let. V Hradištku na Nymbursku začíná na hřbitově vzpomínkový akt ve 14 hodin. V Lesním ateliéru Kuba v Kersku se potom od 15 hodin bude slavnostně křtít kniha Slavnosti sněženek.

Čtěte také

Připomínka Bohumila Hrabala v Praze 8
Radnice Prahy 8 připravila oslavy k 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala. Městská část uspořádá výstavy v budově radnice, divadelní představení a promítat se budou filmy podle Hrabalových předloh.

Čtení z Hrabalových knih
Čtením z Hrabalových knih začne v sobotu v 15 hodin v hornickém skanzenu Mayrau u Kladna víkendový program věnovaný Bohumilu Hrabalovi ke 100. výročí jeho narození. Návštěvníci si budou moci prohlédnout ukázky různých vydání Hrabalových děl z fondů Středočeské vědecké knihovny. V neděli vás čeká od 15 hodin závěr výstavy grafiky Vladimíra Boudníka Návrat do Kladna. Následuje promítání filmu Něžný barbar dle předlohy Bohumila Hrabala.

Odhalení desky Bohumilu Hrabalovi
V Polné odhalí v sobotu v 11 hodin pamětní desku spisovateli Bohumilu Hrabalovi ke 100. výročí jeho narození. Hrabal v tomto městě prožil tři roky dětství.

Ostře sledované vlaky v Plzni
Přesně v den nedožitých 100. narozenin jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala, tedy v pátek 28. března, uvede Divadlo Alfa v Plzni slavnostní premiéru inscenace Ostře sledované vlaky. Dramatizaci stejnojmenné novely, kterou proslavil i oscarový film Jiřího Menzela, připravili mladí autoři Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček.

Čtěte také

Brněnský festival připomene Bohumila Hrabala
Odkaz spisovatele Bohumila Hrabala připomíná festival v jeho rodném Brně. Až do neděle jsou nachystána divadelní představení, filmové projekce a happeningy. V sobotu hostí Husa na provázku několikahodinový komponovaný večer Via Hrabal. V poslední den přehlídky, tedy v neděli 30. března, po skončení mše na Petrově, vyletí z divadelní terasy stovka holubů.

Večer přehlídku uzavře mimořádné představení Rozvzpomínání na motivy románu obsluhoval jsem anglického krále, které se na repertoáru drží 29 let. Hrabal se narodil 28. března 1914. Rodina se brzy přestěhovala do Nymburku, většinu dospělého života Hrabal prožil v Praze a Kersku na Nymbursku. Zemřel v roce 1997.

Otevírání Lužnice
Vodáci budou ve vodáckém tábořišti v Suchdole nad Lužnicí na Jindřichohradecku tuto sobotu od 10 hodin už po 35. otevírat řeku Lužnici.

Splouvání Jihlavy
Jarní splutí řeky Jihlavy začne v sobotu tradičním závodem turistických lodí do Dvorců, odtud lodě poplují volně do Jihlavy k loděnici. Sraz je v loděnici klubu.

Handmade market v Praze
Tři desítky kreativních tvůrců nabídnou v sobotu od 10 do 18 hodin na pražském Andělu v Domě dětí a mládeže módu, šperky, hračky, přírodní kosmetiku a další originály v rámci třetího Handmade marketu. Tvůrci, kteří se účastní Handmade marketu, neprodávají ve velkých shopping centrech. Jejich tvorba není velkovýrobou. Do každého výrobku dávají kus svého srdce, duše a kreativity. Každý z nich je originál. O občerstvení se výborně postará už tradiční partner mléčný bar Bílá vrána, který poskytuje práci lidem s postižením, pro které je uplatnění na trhu práce velmi složité.

Sportujte pro dobrou věc ve Stromovce
V pražské Stromovce začíná v neděli u Šlechtovky akce Sportujte s námi pro dobrou věc, na které se uskuteční dva běhy na pět kilometrů jako klasický závod na čas a volně na 500 metrů pro děti. Akce a následné autogramiády se zúčastní také olympionici – běžkyně na lyžích Eva Nývltová, badmintonista Petr Koukal a veslař Ondřej Synek. Dobrovolné startovné poputuje České olympijské nadaci na podporu aktivit znevýhodněných dětí, kterým ve sportování brání nedostatek peněz.

Výstava hadů v Praze
Exotické hady a rostliny můžete ještě tento víkend vidět výstavě ve Stanici přírodovědců v Drtinově ulici 1a na pražském Smíchově. Otevřeno mají od 9 do 18 hodin. Uvidíte běžně chované i vzácnější druhy exotických hadů. Zvířata jsou v biotopových nádržích s popisem daného druhu, typu biotopu a areálu výskytu. Součástí vystavované kolekce je mimo jiné i nejvzácnější evropský had užovka levhartí.

Mladí ladí jazz. V Praze
Vystoupením skupiny české skupiny Pitch Bender a amerického pianisty Roberta Glaspera začíná v neděli v pražském Paláci Akropolis pátý ročník festivalu Mladí ladí jazz. Potrvá do 2. května.

Bláznivá komedie Peklo v hotelu Westminster
Slovácké divadlo v Uherském Hradišti v sobotu poprvé uvede komedii současného britského dramatika Raye Cooneyho Peklo v hotelu Westminster. Bláznivá komedie vypráví o tom, že ani člen vlády by si neměl něco začínat s vdanou sekretářkou. A pokud si vybere k záletům hotel, kde je i jeho manželka a čínská obsluha mu moc nerozumí, je to přímo katastrofa.

Třebíčské loutkářské jaro
V sobotu začíná v Národním domě v Třebíči 48. ročník Třebíčského loutkářského jara. Krajská přehlídka amatérských loutkářských souborů potrvá dva dny. Soutěžit budou o postup na Loutkářskou Chrudim.

Poslední představení Činoherního klubu v Ústí
Činoherní divadlo města Ústí nad Labem odehraje v neděli vůbec poslední představení v budově divadla, odkud se má do 4. dubna vystěhovat. Soubor uvede hru Utrpení mladého Werthera.

Čtěte také

Vítání jara ve Valašském Meziříčí
Přestože zima letos o sobě dala jen málo vědět a jarního počasí jsme si v zimním období mohli užívat více než kdy jindy, přijďte přivítat to pravé jaro do muzea na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Najdete tam také novou výstavu Velikonoce v muzeu. Čekat na vás bude spousta inspirace pro velikonoční svátky v podobě práce profesionálních řemeslníků.

Malérečky předvedou dírkované kraslice, kraslice zdobené voskem i patchworkem. Můžete obdivovat krásu paličkování, naučit se plést tatar nebo si nakoupit výrobky nejen od klientů Denního stacionáře Anděl Kelč. S dětmi si můžete nazdobit vlastní velikonoční vajíčka voskem či krupicí, vytvořit pěkné velikonoční přáníčko a mnoho dalšího.

Výstava Josefa Šímy
Komorní výstavu děl malíře Josefa Šímy zaměřenou zejména na druhou polovinu jeho tvorby připravilo Muzeum Kampa. Na výstavě se podílí pražská Galerie Maldoror, která zapůjčila stěžejní dílo výstavy, obraz Země-světlo z roku 1967. Celou výstavu tvoří jen díla ze soukromých českých sbírek, která v Česku dosud nebyla vystavena. Je tedy výjimečnou příležitostí vidět jiné obrazy než ty známé z veřejných galerií.

Muzeum války zahajuje letní sezónu
Muzeum války 1866 na Chlumu ve Všestarech na Královéhradecku v sobotu odstartuje letní provoz. Návštěvníci si můžou prohlédnout všechny části památníku prusko-rakouské bitvy. Kromě muzea i areál bojiště a vyhlídkovou věž. Speciální program začne ve čtrnáct hodin.

Ilustrace dětských knih v Liberci
V liberecké krajské knihovně začala výstava ilustrací dětských knih, které loni vydala česká nakladatelství. Je to předzvěst toho, že se v Liberci bude za měsíc konat třídenní Festival dětských knih. Na výstavě se prezentuje 21 ilustrátorů. Nepřehlédnutelné jsou například obrázky Jakuba Plachého z jeho hravé a naučné encyklopedie nazvané Velká kniha čůrání. Své ilustrace zde mají i Eva Natus-Šalomounová, Eva Sýkorová-Pekárková, David Böhm nebo Marina Richterová.

Výstava snímků Czech Press Photo v Ostravě
Putovní výstava snímků ze soutěže profesionálních fotoreportérů Czech Press Photo začala v obchodním centru Forum Nová Karolina v Ostravě. Více než 140 fotografií bude do poloviny května k vidění postupně v sedmi městech České republiky. Na výstavě jsou k vidění jak vítězné snímky soutěže Czech Press Photo 2013, tak další zajímavé fotografie ze soutěže, které porota vybrala pro jejich kvalitu, umělecké zpracování nebo atmosféru.

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 dostal reportér ČTK Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce. V Ostravě mohou lidé výstavu vidět do 30. března denně od 10.00 do 22.00, vstup je zdarma.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio