Jak na silnici přežít poslední týden prázdnin? I na hlavní mějte bezpečné rezervy, radí experti

29. srpen 2017

Nehody se nevyhýbají ani nejlepším řidičům. A během posledního týdne prázdnin to platí dvojnásob. V rozhovoru s Lucií Výbornou to potvrzují soudní znalci v oboru silniční doprava Vlastimil Rábek a Zdeněk Mrázek.

„Existují určité mikrosituace, které jsou kolizní,” upozorňují. „Jsou to křižovatky, předjíždění a odbočování vlevo.

Vezměte si třeba takovou křižovatku. Jak jí správně projet, nás učili už v autoškole, přesto může být větším oříškem, než se zdá. „Řidič na vedlejší se rozhlédne, a když nic nevidí, jede. To ovšem může být chyba. To, že řidič nic nevidí, neznamená, že na hlavní silnici skutečně nikdo nejede!

Rada pro všechny řidiče tak podle odborníků zní: chovejte se maximálně opatrně a zodpovědně a snažte se předvídat situace, které mohou nastat. „Ve chvíli, kdy se začnou točit kola, navíc musíte okamžitě jet, jinak se situace, v níž jste se v křižovatce rozhodovali, mezitím může dramaticky změnit, varují experti.

Nehodu v křižovatce může způsobit i řidič na hlavní

Jedním z nejčastějších pojmů, který se v souvislosti s bezpečností na silnicích zmiňuje, bývá „dát přednost v jízdě. Opravdu ale víte, co přesně to znamená?

„Dát přednost v jízdě znamená počínat si tak, abych oprávněného řidiče nedonutil k náhlému směru rychlosti či směru jízdy. Rozhodně to tedy neznamená, že jedu-li po hlavní, mám právo nesundat nohu z plynu.

Konkrétně? I tehdy, vjíždíte-li ke křižovatce po hlavní silnici, byste svou jízdu měli přizpůsobit natolik, abyste vytvořili bezpečné rezervy. Například přibrzdit. „Toto mnoho lidí nezná, často bývají vzteklí, že museli na hlavní v křižovatce zpomalit,“ říkají.

Dojde-li k nehodě, „máslo na hlavě“ tak nemusí mít vždy jen řidič na vedlejší silnici. I o tom Vlastimil Rábek a Zdeněk Mrázek s Lucií Výbornou mluvili

autor: als