Investice do kultury? Chceme podpořit streamování výstav a představení, říká Zaorálek

„I kdyby se vše dobře vyvíjelo, tak divadla v této sezoně už asi neotevřeme,“ odhaduje ministr kultury Lubomír Zaorálek, který připravil program na záchranu kultury. Má celkem sedm bodů a dosahuje výše půl druhé miliardy korun. Ministr bude nyní o opatření jednat ve vládě. O jaké hlavní pilíře se program opírá? A jak pomoci osobám samostatně výdělečně činným v kultuře?

„Určitou formou bychom chtěli poskytnout dotace institucím, divadelním skupinám, souborům, které třeba nemají ani vlastního zřizovatele, ale my je známe, protože se u nás ucházely o dotace. Víme, co dělají, mají určitou úroveň a chtěli bychom, aby přežili tuto dobu,“ nastiňuje Zaorálek.

Čtěte také

Prostředky z programu by měly směřovat i regionálním divadlům, orchestrům, muzeím i galeriím. Jinou kapitolou jsou ale podle ministra instituce zřizované státem, pro ty budou chtít prostředky, aby se udržela jejich činnost.   

Streamované pořady

Součástí sedmibodového programu je i digitalizace kulturní nabídky, která by měla dočasně nahradit živý kontakt.

„Chtěli bychom pomoci se streamováním výstav, představení, aby je bylo možné na sociálních sítích v digitální formě předvádět,“ přibližuje s tím, že příspěvkové organizace se o to sice snaží, ale úroveň odpovídá množstvím peněz, které na to mají.

„Chceme pomoci příspěvkovým organizacím tuto věc natolik profesionálně zvládnout, aby to potom byly i populární pořady,“ dodává.

Opatření na jeden až dva měsíce

Balík opatření by měl zatím dosahovat výše přibližně půl druhé miliardy korun. Bude to ale na záchranu kultury stačit? „Opatření musíme dělat krok za krokem, řešíme akutní situaci,“ konstatuje s tím, že opatření jsou cílená na jeden až dva měsíce.

Šéf resortu se nyní bude snažit, aby o jeho návrhu vláda jednala v příštím týdnu. „Doposud jsem se dokázal s kolegy dohodnout, není nikdo, kdo mi řekl, že tohle je segment, který nepotřebujeme,“ ubezpečuje.

Zaorálek rovněž zmiňuje kompenzační bonus, který se týká OSVČ, ale čerpat by ho mohla i svobodná povolání. O normě, která už byla ve vládě schválená, se bude diskutovat ve Sněmovně. „Věřím, že ji příští týden schválíme,“ ubezpečuje.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.