Indicie o nelegálním jednání na MPSV jsme neměli, rezignace ministryně situaci nevyřeší, říká Lukáš Kolářík

Policisté tento týden zasahovali na ministerstvu práce a sociálních věcí kvůli zakázce na informační systém. Proč se ministerstvu už roky nedaří vysoutěžit systém na vyplácení dávek?

Čtěte také

„Během uplynulých dvou let jsem na zakázky na ministerstvu upozorňoval. Tušil jsem, že tam není vše v pořádku. Překvapilo mě ale, že všechno přišlo takhle z čistého nebe,“ říká v rozhovoru s Marií Bastlovou pirátský poslanec Lukáš Kolářík, předseda sněmovního podvýboru pro informační technologie a dávkové systémy.

„Náměstek Baláč nepůsobí jako gauner“

Problémy se soutěžením nového systému na ministerstvu práce a sociálních věcí se táhnou poměrně dlouhou dobu. V poslední době měly komplikace hlavně administrativní charakter: vypsané zakázky byly rušeny, antimonopolní úřad odmítal výsledky soutěže schválit a podobně. Nyní ale policie na ministerstvu zasahovala pravděpodobně z trestněprávních důvodů.

„Indicie o tom, že by na ministerstvu docházelo k nelegálnímu jednání, jsme neměli. S náměstkem Baláčem jsem mluvil několikrát a nepůsobil na mě jako gauner. Jsem zvědavý na závěry vyšetřování,“ soudí Lukáš Kolářík.

Pokud by rezignovala ministryně Maláčové, měli by rezignovat i další ministři: máme problémy na ministerstvu financí, na ministerstvu pro místní rozvoj...
Lukáš Kolářík

Jak dodává, ministerstvo práce a sociálních věcí je uzavřené do sebe, už v loňském roce dostali úředníci ministerstva zákaz komunikovat s poslanci, veškeré informace tak šly přímo přes ministryni Maláčovou. 

Zásadní podíl na nejnovější kauze podle Koláříka má exministryně Jaroslava Němcová (ANO). Proč? A jak by se v Česku měly zadávat IT zakázky? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Marie Bastlová
Spustit audio