Hrady a zámky se otevírají. Radíme, jak si pořádně užít jarní víkend

1. duben 2016

O víkendu má být pěkné počasí, a tak si udělejte výlet třeba na hrad Kámen, kde zahajují novou návštěvnickou sezonu. V Chebu navštivte kryptu pod chrámem svatého Mikuláše a v Moravském krasu na Blanensku se připojte k pokusu o rekord, hledají tam turisty s dobrou myslí.

Mistrovství v otevírání ústřic
Pokud jste nikdy neochutnali ústřice, zamiřte v sobotu na pražské Staroměstské náměstí, kde ve 13 hodin začíná mistrovství v otevírání ústřic. Šéfkuchaři ze všech koutů ČR se pokusí o překonání českého rekordu v otevření 30 ústřic na čas.

Židovské památky se otevírají veřejnosti
Další pražské židovské památky se otevírají právě tento víkend. V Jeruzalémské synagoze se konají dvě nové výstavy – o historii synagogy a opravách židovských památek v Česku. Otevřena bude i rituální lázeň u Pinkasovy synagogy nebo starý židovský hřbitov na Žižkově.

Norská zpěvačka Ane Brun v Praze
V pražském Paláci Akropolis vystoupí v sobotu od 19.30 v rámci koncertní série Femme Fatale vystoupí norská zpěvačka a skladatelka Ane Brun.

Čtěte také

Dámská jízda v Divadle Rokoko
Komedie Burundanga, módní přehlídka Jane Bond, živá hudba, tombola o lákavé ceny, vizážistka, kartářka, ochutnávky a mnoho dalšího chystá Divadlo Rokoko. V sobotu od 17 hodin pořádá Dámskou jízdu, odpočinkový večer pouze pro ženy.

Výlet na hrad Kámen
Udělejte si o víkendu výlet na hrad Kámen. Otevírají tam návštěvnickou sezónu. První písemné zmínky o tomto původně gotickém hradu jsou z let 1316 a 1318. Od roku 1523 Kámen téměř 200 let vlastnila jedna z větví významného českého rodu Malovců. V polovině 16. století dosáhlo panství Kámen největšího rozmachu. K hradu patřilo stejnojmenné městečko a deset poddanských vsí.

Hřebčín v Kladrubech zve na prohlídku
Kladrubský hřebčín zahajuje novou sezonu. Budete mít možnost poprvé si prohlédnout objekty, které prošly nákladnou rekonstrukcí. Patří mezi ně zámek, kde často pobýval císař František Josef I. s manželkou Sisi. Kromě zámku navštivte také lesovnu se sedlářskou dílnou a simulátorem jízdy se spřežením, vodárenskou věž nebo kostel svatého Václava a Leopolda.

Starokladrubští koně se stěhují do náhradních stájí

Recept na šípkový likér si odnesete z Malenovic
Hrad ve Zlíně zahajuje sezonu právě tuto sobotu. Návštěvníky čeká i nová výstava na hájence. První den nové návštěvnické sezony bude hradem vonět šípkový čaj a zájemci si z návštěvy hradu nad Malenovicemi odnesou speciální recepty na přípravu šípkového likéru nebo marmelády.

Nová expozice ve Slavkově u Brna
Zámek ve Slavkově u Brna připravil pro novou turistickou sezonu expozici, která představuje jeho architektonické přeměny, dějiny města a připomíná 600. výročí od udělení znakového privilegia. Roku 1416 povolil král Václav IV. Slavkovu používat znak, jenž zachycuje zčásti moravskou, slezskou orlici i českého lva. Zámek od čtvrtka vystavuje faksimile tohoto dokumentu.

Čtěte také

Odemykání Jizery na Žluté plovárně
Vodáci v sobotu ve 14 hodin slavnostně odemknou řeku Jizeru. Akci najdete na Malé Skále na Jablonecku na Žluté plovárně.

Hledání pokladů v Rokytnici nad Jizerou
Lyžařské středisko Horní Domky v Rokytnici nad Jizerou zve v sobotu od 14.30 na první ročník soutěže v hledání pokladů pod sněhovou pokrývkou. Lístky s kódy cen budou zatavené ve speciálních tubusech, které budou ukryté pod sněhem v hloubce minimálně půl metru.

Odhalení pamětní desky Ludvíku Koškovi v Turnově
V Turnově v sobotu slavnostně odhalí ve 14 hodin pamětní desku Ludvíku Koškovi. Součástí doprovodného programu, který začíná v Maškově zahradě už v 8.30, je ukázka vojenské techniky z druhé světové války, průlety historických letadel nad areálem i hokejový turnaj dětí.

víno, sklenice vína

Ze sklepa do sklepa – ochutnávka vín na Břeclavsku
Udělejte si v sobotu výlet do Velkých Bílovic na Břeclavsku. V 11 hodin tam začíná ochutnávka vín s názvem Ze sklepa do sklepa. 53 vinařských sklepů nabídne to nejlepší ze své úrody.

Otevírá se zámecký areál v Čechách pod Kosířem
Po rozsáhlé rekonstrukci se v sobotu v 9 hodin otevírá zámecký areál v Čechách pod Kosířem. Otevře se také unikátní expozice muzea filmu Zdeňka a Jana Svěrákových, na které budou vystaveny exponáty pocházející z jejich slavných filmů.

Festival Kolem světa pro všechny cestovatele
V Českých Budějovicích můžete ještě v sobotu navštívit cestovatelský festival Kolem světa. Více se dozvíte na stránkách www.kolemsveta.cz.

Čtěte také

Nově otevřená krypta a věž chrámu sv. Mikuláše v Chebu
Vydejte se v neděli do nově otevřené krypty a věže chrámu sv. Mikuláše v Chebu. Podívat se tam můžete od 11 hodin.

Závěr Velikonočního festivalu duchovní hudby
V katedrále sv. Petra a Pavla v Brně si můžete v neděli od 19 hodin vyslechnout závěrečný koncert Velikonočního festivalu duchovní hudby. Vystoupí Filharmonie Brno, Český filharmonický sbor Brno a sólisté v programu z díla Förstera a Dvořáka.

Turistická sezona v Moravském krasu
V neděli začíná ve 14.30 turistická sezona v Moravském krasu na Blanensku. Můžete se tam pokusit vytvořit rekord, při němž by se mělo sejít co nejvíce turistů, kteří mají dobrou mysl. Započítán do sčítání bude každý, kdo to prokáže vysvědčením se samými jedničkami. A nebo ten, kdo si přinese rostlinku dobromysl či koření z ní. Akci najdete na nádvoří Pivovaru Černá Hora na Blanensku.

Rodina na výletě

Zámek Fryštát zahajuje sezonu
Zámek Fryštát v Karviné chystá na neděli slavnostní zahájení sezony. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky tanců, jazzovou hudbu, prvorepublikové četnictvo i divadelní skeče ze života na zámku v období první republiky. Zdarma se do zámku dostanou ti, kteří se nechají vtáhnout do atmosféry tohoto inspirativního období se vším všudy a na zahájení zámecké sezony přijdou v dobovém kostýmu. A to není jediné lákadlo, které si na zámku pro své návštěvníky připravili.

Závěr každé prohlídky bude korunován cenou v podobě pamětní mince pro výherce soutěžního kvízu a chybět nebudou ani oblíbené projížďky v kočáře. Program bude připraven od 10 do 17 hodin. Prohlídky s divadlem jsou přichystány v hlavní zámecké budově i křídle Lottyhaus. Na ukázku módy a dobových tanců pak návštěvníci mohou do hlavní budovy zavítat v 11 a ve 14 a do Lottyhausu ve 12 a v 15 hodin.

Čtěte také

Nový cyklopoint se otevírá v Ústí nad Labem
V Ústí nad Labem se v neděli ve 14 hodin otevírá cyklopoint v prostoru Zanádraží. Akce je spojená se sportovním programem.

Večírek na pokraji žánrů v Divadle Archa
V pražském Divadle Archa si v neděli nenechte ujít od 20 hodin Večírek na pokraji žánrů Jana Buriana a skupiny Bizzare Band.

Pradědeček po škole – nový výstava na Kroměřížsku
Muzeum Kroměřížska otevřelo výstavu Pradědeček po škole, která představuje školu z období Rakouska-Uherska a také školu z 50. let minulého století. Kromě dobového interiéru tříd si návštěvníci mohou prohlédnout historické pomůcky, jako jsou mapy, učebnice, sešity či modely do fyziky a chemie.

Fait Gallery ve Vaňkovce znovu otevírá
Velký výstavní prostor v bývalé brněnské továrně Vaňkovka se po změně provozovatele a přestavbě znovu otevírá veřejnosti. V úvodním bloku výstav dostala největší prostor první ženská laureátka Chalupeckého ceny Kateřina Vincourová. Vstup do Fait Gallery je bezplatný.

Noční pohled na nákupní a společenské centrum Galerie Vaňkovka v Brně

Novoročenky entomologa ve Slezském zemském muzeu
Slezské zemské muzeum vystavuje surrealistické novoročenky celosvětově uznávaného entomologa Jindřicha Roháčka, který dosud objevil a popsal více než 200 druhů hmyzu. Výstava je v historické výstavní budově k vidění do 20. května. Do souboru jsou kromě novoročenek z let 1979 až 2001 zahrnuty i některé autorovy další kresby či ilustrace.

Putování do pravěku ve vsetínském zámku
Výstava nazvaná Putování do pravěku je k vidění ve vsetínském zámku. Vystaveny jsou zbraně a nástroje používané od doby kamenné až po příchod Slovanů na území dnešního Česka. Nechybí ani archeologické nálezy z Valašska. Návštěvníci si mohou vyzkoušet tkaní na vertikálním stavu, psaní hlaholicí nebo jak se vrtá kamenná sekyrka. Krajinu v pravěku přibližuje ilustrace i hra v počítačovém kiosku, která představuje proměny krajiny od doby ledové.

Čtěte také

Život na Valašsku na fotografiích Gabriely Miklové
Fotografie Gabriely Miklové zachycují život na Valašsku v dřívějších dobách i tradiční řemesla jsou k vidění v budově betlému v Horní Lidči na Vsetínsku. Lidé na fotografiích uvidí, jak se dříve pekl chleba, vyráběla kola, kuly kosy, pralo prádlo v potoce či stloukalo máslo. Výstava potrvá do 20. května.

Výstava Řeka Otava vypráví v Muzeu středního Pootaví
Výstavou s názvem Řeka Otava vypráví zahájí v pátek Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích letošní turistickou sezonu. Výstava představí tok Otavy, její využití a bohatství v minulosti i nyní. Návštěvníci uvidí i strakonické perly ze zdejších perlorodek. Uvidíte model rýžování zlata, kleště na perlorodky, perly z perlorodek ze samotných Strakonic, artefakty související s rybařením, vorařstvím, mlynářstvím a průmyslovým využitím vody.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu