Hlavním cílem nové „úřednické čtvrti“ je úspora peněz, říká Kateřina Arajmu, která má projekt na starosti

Premiér Andrej Babiš chce v pražských Letňanech postavit komplex pro deset tisíc státních úředníků. Tvrdí, že se investice do pěti let vrátí. Proti je pražský primátor a připomínky má i předseda Komory architektů, podle nějž by vzniklo úřednické ghetto.

Čtěte také

Celý projekt má na starosti Kateřina Arajmu, ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Pracujeme na něm zhruba tři roky, největší časový horizont vzala detailní analýza pozemků, které jsou ve vlastnictví státu nebo Prahy,“ popisuje v rozhovoru s Tomášem Pancířem. 

Z analýzy prý mimo jiné vyplynulo, že Letňany jsou jedinou lokalitou, kde je možné úřednický komplex vybudovat. „Vzali jsme v úvahu dopravní dostupnost, vlastnictví, soulad s územním plánem a také kapacitu. V Praze se nachází zhruba 39 tisíc státních zaměstnanců a za více než 6300 z nich platí stát nájemné, které dnes končí v rukou soukromých společností. To chceme řešit,“ vysvětluje.

Hlavním leitmotivem celého projektu je šetřit. Za nájem, provoz i údržbu.
Kateřina Arajmu

Kromě nájmů má ale současný návrh na vybudování „úřednické čtvrtí“ řešit také roztříštěnost státních zaměstnanců. „Například Ředitelství silnic a dálnic je rozptýleno na čtyřech adresách po celé Praze. Rádi bychom veškeré zaměstnance ŘSD zkoncentrovali pod jednu lokalitu,“ uvádí Kateřina Arajmu.

Nevznikne tímto způsobem úřednické ghetto, před kterým varuje předseda České komory architektů a bývalý pražský primátor Jan Kasl? A neměly by se parcely na kraji města využít spíše pro nemocnici, kterou Praha podle současného primátora potřebuje? Poslechněte si celý rozhovor.