Hip hop, robotický pop a elektronická hudba. Kraftwerk inspirovali i Michaela Jacksona a Bowieho

Vznikli před téměř 50 lety v Německu, v podstatě založili žánr elektronické hudby a inspirovali muzikanty, jako byl David Bowie nebo Michael Jackson. Řeč je o kapele Kraftwerk, která vystoupí 22. června na Metronome Festivalu.

Kraftwerk vznikli v německém Düsseldorfu už v roce 1970 a byli skutečně jednou z prvních kapel, které začaly prosazovat elektronickou hudbu. Oni sami svůj žánr pojmenovali robot pop, tedy robotický pop. Postupem času z něj ale začaly vycházet další hudební styly.

Když se tak zaposloucháte třeba do jedné z nejznámějších skladeb, Autobahn, z roku 1974, v rytmickém frázování textu přes smyčky hudebního doprovodu můžete slyšet třeba i náznak hip hopu, své kořeny v mechanickém opakování rytmů skladeb Kraftwerk má zase techno a zvukem kapely, který jasně určovaly různé syntetizátory a oscilátory, se nechali inspirovat například Depeche Mode.

„Přirovnal bych to k verneovkám. Verne ovlivnil další generace spisovatelů a určil žánr science fiction,“ říká muzikant a v současné době i šéf festivalu United Islands of Prague Moimir Papalescu.

Přijde nová deska?

Třeba novinář Tony Naylor pro britský hudební magazín NME v roce 2005 napsal, že Beatles a Kraftwerk možná nezní tak dobře, jako když řeknete Beatles a Rolling Stones, jsou to ale dvě nejvýznamnější kapely v celé hudební historii.

A Moimir Papalescu připomíná, že Kraftwerk inspirovali třeba i Michaela Jacksona, který s nimi dokonce chtěl spojit síly. Pozval je do Ameriky, kapelu ale v sídle hudebníka překvapili dva dvojníci Michaela Jacksona.

Po téměř 50 letech od svého vzniku už v Kraftwerk z původní sestavy zbyl jen Ralf Hütter. O to víc je ale Moimir Papalescu zvědavější, jestli se kapela odhodlá ještě vydat novou desku. „Je to na Ralfovi, jestli to dokáže posunout ještě dál. Není to jednoduchá role,“ uzavírá Moimir Papalescu.

autoři: Vojtěch Koval , prh
Spustit audio

Související