Globální nejistoty mohou být spouštěčem recese. Její původce bude spíše na západě, popisuje Marek Mora

Čeká českou ekonomiku nevyhnutelné ochlazení? Podaří se zbrzdit prudký růst cen nemovitostí? Může se Andrej Babiš vyhnout podezření ze střetu zájmů, které vyplývá ze zprávy právníků Evropské komise? Viceguvernéra České národní banky Marka Mory se ptal Tomáš Pancíř.

Bankovní rada České národní banky pracuje od začátku prosince v novém složení, dva z jejích radních povýšili na viceguvernéry. Mezi nimi je i Marek Mora, který řadu let pracoval pro evropské instituce – Evropskou komisi či aparát Rady Evropské unie.

Marek Mora v dubnu stav české ekonomiky popisoval jako skoro do růžova zabarvený. Co si myslí o jejím současném stavu? „Už vidíme první náznaky blížící se recese, to nemusí být ani krize, stačí, když dojde k hospodářskému zpomalení.“

Podle něj už první náznaky vidíme u nás i v zemích západní Evropy. „Postupně se snižují tempa růstu hrubého domácího produktu,“ popisuje Mora, v čem lze vidět zárodky recese. Jejím spouštěčem může také být to, pokud se nějak projeví globální nejistoty, které ve světě existují, jako je Brexit či eskalace obchodních sporů mezi USA a Čínou.

Čtěte takéRada České národní banky přerozdělila pravomoci. Holub dostal na starost licenční řízení, Michl statistiku

Uniklá zpráva Evropské komise

Moderátor Tomáš Pancíř se Marka Mory ptal i na stanovisko právníků Evropské komise, upozorňující na střet zájmů premiéra Babiše. „Jedinou věc, kterou bych si přál, je aby se ta věc po právu a rychle vyřešila,“ řekl k tomu Mora s tím, že z pozice viceguvernéra uniklý materiál nechce hodnotit.

Také dodal, že uniklý materiál neovlivní pozici České republiky při vyjednávání evropských dotací v následujícím období. Je to spíše otázka reputace Česka a vliv na českou ekonomiku to nemá.

Zítra se má poprvé sejít nová, částečně obměněná, rada České národní banky, ale nečeká se, že by mělo dojít k zásadnímu zlomu. „Program je relativní rutina. To že by tam došlo k novému politickému směřování rady se určitě nestane,“ vyjádřil se Mora.

Podaří se zbrzdit prudký růst cen nemovitostí? A co říká nový viceguvernér na virtuální měny? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , kpk
Spustit audio