František Koukolík

23. leden 2009

Lidský mozek - především o něm mluvil páteční host Dopoledního Radiožurnálu, známý neuropatolog František Koukolík. Věnuje se nejen vědecké činnosti, ale všímá si i světa kolem sebe, jak dokazuje například kniha Základy stupidologie, jejímž je spoluautorem. "Stupidita je univerzální lidská vlastnost, která nás provází, provázela a provázet nějakou dobu bude. A možná na ni zahyneme." V sobotu 24. ledna bude hostem moderátor Eduard Hrubeš.

Přestože pojem neuropatolog v lidech televizní generace vyvolává v prvé řadě představu muže v bílém plášti sklánějícího se nad ostatky oběti násilného trestného činu - jak patologa známe z detektivních seriálů - hlavní vědecký zájem Františka Koukolíka je jiný. Zkoumá totiž především vztah mezi mozkem a lidským chováním.

V odpovědi na častou otázku, do jaké míry je lidská povaha vrozená, tedy určena genetickou výbavou člověka, a do jaké míry je tvarována výchovou a prostředím, se František Koukolík odlišuje od mnohých vědců především z oblasti sociálních věd. Jazýček na vahách totiž podle něj spočívá na straně genetiky. "Jestliže se budeme ptát na vlastnosti osobnosti, tak v pětirozměrovém modelu jsou geny určující zhruba ze dvou třetin, přibližně z deseti procent je určuje výchova a zbytek jsou měřické chyby."

Neuropatolog a publicista však zároveň dodává: "Protože příroda hraje v kostky a má smysl pro humor, pak se může stát, že v našich dětech, které nám mohou být podobné, vyskočí geny nežádoucí tety z třináctého století před naším letopočtem."

Lucie Výborná se mezi desátou a jedenáctou hodinou zajímala například i o to, jaký je postoj neuropatologa, a tedy vědce ke směrům odvolávajícím se na ezoterické nauky o lidském mozku - jako je například Silvova metoda kontroly mysli. František Koukolík je označuje za výsledek lidské touhy po přijatelnějších odpovědích na otázky, jichž se bojíme, než které nabízí věda. "Náboženská i pseudonáboženská vysvětlení jsou pro nás přijatelnější než složitá, smutná věda, kterou lidské cítění nezajímá. Věda nechce zjišťovat pravdu, ale to, co pravda není."

Nejrůznější ezoterické směry zabývající se právě smrtí často popisují umírání jako cestu temným tunelem k oslnivému světlu. František Koukolík upozorňuje, že i tento častý zážitek lidí, kteří přežili klinickou smrt, má své vědecké vysvětlení. Chcete-li se jej dozvědět, máte možnost si záznam celého rozhovoru poslechnout v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Koukolíkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio