František Korbel: Nový občanský zákoník teoreticky může fungovat i bez daňových změn

Novému občanskému zákoníku, na který se právníci, soudci i běžná veřejnost připravují skoro dva roky a který má zásadně změnit tuzemské právní prostředí, hrozí, že nebude účinný od začátku příštího roku, jak se původně plánovalo. Senátoři totiž v předchozích dnech odmítli doprovodné daňové změny.

„Doufám, že k odkladu účinnosti občanského zákoníku nedojde,“ říká František Korbel, který pracoval právě na občanském zákoníku. „Znamenalo by to popření 13 let velmi poctivé a důkladné práce za mnoha ministrů spravedlnosti počínaje Otakarem Motejlem, který v roce 2000 práci na novém občanském zákoníku zahájil.“

Čtěte také

„Senát schvaloval celkem deset zákonů,“ dodává o nedávném hlasování. „Zákony týkající se justice přitom byly schváleny, to nejdůležitější tedy bylo přijato, a to s účinností od 1. ledna.“

Nový občanský zákoník podle něj teoreticky může fungovat i bez doprovodných daňových změn. „Nejde o problém občanského práva, ale o problém daní – a tedy státu,“ zdůrazňuje.

Opravdu mohou kvůli zásahu zákonodárců přijít veřejné rozpočty o desítky miliard korun, jak varuje Jan Fischer? I na to se Veronika Sedláčková svého hosta zeptala. Zajímalo ji třeba i to, zda kámen úrazu pro senátory tkvěl v převodu povinnosti platit daň z nemovitosti na kupujícího. A považuje František Korbel za chybu, že se nový občanský zákoník tolik provázal s daňovými změnami? To všechno v rozhovoru zaznělo.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Korbelem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio