Eva Urbanová

15. duben 2009

Operní pěvkyně Eva Urbanová je sólistkou opery Národního divadla, úspěch sklízela i na prknech newyorské Metropolitní opery. Proč podle ní už skončila doba velkých operních pěvců? V rozhovoru s Lucií Výbornou vysvětluje: "Není to žárlivost, ale člověk cítí, že větší star jsou teď popoví zpěváci." Ve čtvrtek 16. dubna bude hostem spisovatel, scenárista a herec Zdeněk Svěrák.

Líto jí to však není. Jak totiž zdůrazňuje: výkony popových a operních zpěváků se navzájem porovnávat nedají. "To je, jako kdybyste chtěla mít v noci den nebo ve dne noc," dodává - a to přestože není odpůrkyní populární hudby, naopak, ráda má například rock nebo metal.

"Když uděláte chybu, třeba už se nikdy na scénu nemusíte dostat," popisujete Eva Urbanová situaci operních pěvců a pěvkyň. "A nemáte na pomoc technika, který váš hlas ještě prožene mixážním pultem, nebo nemůžete zpívat na playback."

Vystupovala už na mnoha světových scénách, přesto tvrdí, že největší trému stále cítí před českým publikem. A přestože jí to prý způsobuje spoustu problémů, považuje se za vlastenku. Svůj vztah k Česku popisuje takto: "Když se ze zahraničí vrátím do Česka, už na tom letišti mě vždycky někdo naštve takovým způsobem, že si říkám, proč jsem v té cizině nezůstala. Ale stále mě to sem tak vábí, že Českou republiku a především české lidi - i se všemi těmi našimi malými závistmi a pomlouváním - mám strašně ráda."

Rozhodně se narodím jako muž, jelikož ti to mají v životě snazší - to Eva Urbanová pronesla před časem v jednom z rozhovorů. A není divu, že se jí na tento výrok ptala i Lucie Výborná. Čím by tedy Eva Urbanová nejraději byla, pokud by se jako muž opravdu narodila? "Zpěvákem ne, ale protože mám kumšt ráda, tak asi režisérem. Ti teď vládnou celým operním děním. Už to nejsou dirigenti nebo pěvci, ale jsou to režiséři."

A co nejhoršího si na ni kdy režisér vymyslel? Jaký je podle ní rozdíl mezi českým a americkým publikem? A jak si umělec zvykne na chvíle samoty po vystoupení? Odpovědi Evy Urbanové na tyto i na další otázky se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Evou Urbanovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio