Druhý prodloužený květnový víkend ve znamení oslav výročí konce války. Přinášíme tipy na víkend

7. květen 2015

Prodloužený sváteční víkend si můžete užít třeba v pražských Dejvicích, kde se bude v pátek vzpomínat na osvobození. Výstava historické vojenské techniky bude taky v Hradci Králové, na Znojemsku ve Slupu můžete navštívit opravený řopík a v Českém Krumlově uvidíte bitvu za účasti pěchoty i dobových vozidel. Hezky si sváteční dny užijte!

Den Evropy v Praze a festival 11LET.EU
Při příležitosti Dne Evropy a 11. výročí vstupu Česka do Evropské unie, které připadá na 9. května, najdete ve čtvrtek na Střeleckém ostrově v Praze multižánrový festival. Akce s názvem 11LET.EU nabídne hudební i divadelní představení. V hudebním programu vystoupí funková formace J.A.R., duo Kieslowski a lotyšští indie rockeři Carnival Youth. Pro děti bude na druhém pódiu připraveno loutkové divadlo v podání Anny Novákové Kopecké a Rostislava Nováka staršího. Program začíná ve 13.00 a končí ve 22.00. Vstup na ostrov je zdarma.


Američtí vojáci v Plzni, Rudá armáda z východu, Pražské povstání – to jsou důležité momenty konce druhé světové války v českých zemích. A také dobrý důvod zopakovat si historii. Zkuste si náš kvíz!

Paměť národa – Osvobození 70 v pražských Dejvicích
Poslední váleční veteráni vystoupí v pátek na ojedinělé zážitkové výstavě Paměť národa – Osvobození 70 v pražských Dejvicích po boku hudebních hvězd Anety Langerové nebo Wabi Daňka. Sedm desítek pamětnických příběhů na velkoformátových výstavních věžích promění od 8. do 22. května Dejvickou ulici v Bulvár hrdinů. Ten bude od 8. 5. na Vítězném náměstí doplňovat Vlak Paměti národa – historický železniční vagón (tzv. dobytčák) s unikátní multimediální zážitkovou instalací, která návštěvníkům umožní prožít klíčové válečné momenty skrze svědectví přímých účastníků.

Výstavu oficiálně zahájí v pátek ve 13 hodin Koncert pro hrdiny, který bude pokračovat také v sobotu a v jehož rámci na Dejvické ulici vystoupí Aneta Langerová, Wabi Daněk s Ďáblovým stádem, Jablkoň nebo Kašpárek v rohlíku. Koncertu se zúčastní také několik desítek posledních válečných veteránů.

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně
Při příležitosti státního svátku se v pátek v 9 hodin uskuteční tradiční den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně v Praze. Veřejnosti bude přístupný například hlavní jednací sál a další sněmovní prostory. Den otevřených dveří bude taky v Černínském paláci – sídle Ministerstva zahraničí. Tam vás čekají prohlídky, jazz v zahradě i výstava fotografií.

Připomínka konce války v Praze
Události konce druhé světové války si v pátek můžete v městské části Praha 10 připomenout na Kubánském náměstí ukázkou vojenské techniky, dobovým táborem, ukázkou zbraní, uniforem, cvičení a dobového života, včetně drobných ukázek se střelbou. Asi v 19 začne instalace tanku.

Plzeň, květen 1945

Výstava vojenské techniky
Výstavou historické vojenské techniky začnou v pátek v 10 hodin oslavy konce druhé světové války v parku u Divadla v pražských Horních Počernicích.

Den vítězství v Liberci
Den vítězství začíná v pátek ve 13 hodin v Severočeském muzeu v Liberci. Připomene 70. výročí ukončení 2. světové války.

Oslavy výročí konce války v Hradci
Oslavy k 70. výročí ukončení druhé světové války, které spolupořádá Český svaz bojovníků za svobodu, vypuknou v Hradci Králové v pátek v 9 hodin. A co je například na programu? Výstava vojenské techniky a tanku T-34, možnost rozhovoru s přímými účastníky druhé světové války (stan veteránů) a průjezd klubu 16. obrněné divize s dobovými vozy. Oslavy potrvají do 17.00.

Výročí konce války v Hrabyni
V pátek v 10.00 proběhne v pamětní síni Národního památníku II. světové války v Hrabyni nedaleko Opavy pietní akt, kdy si veteráni, pozvaní hosté a veřejnost připomenou 70. výročí ukončení 2. světové války. V 15.00 bude pro zájemce připravena komentovaná prohlídka nejen expozice Doba zmaru a naděje, ale i symbolického hřbitova. Návštěvníci se kromě jiného dozvědí i nepříliš známé události z roku 1945, které vedly k osvobození Československa a evropských zemí.

Barikáda 2015 v Praze
V rámci oslav 70. výročí Pražského povstání se v sobotu na Havlíčkově náměstí v Praze 3 koná akce Barikáda 2015. Komentovaná bojová ukázka událostí Pražského povstání, při které budou bojovat na čtyři stovky vojáků, včetně příslušníků československého odboje, vlasovců, Rudé armády a wehrmachtu. Akce začne ve 14 hodin.

Nová sezona v řopíku na Znojemsku
Ve Slupu na Znojemsku zahajují v pátek v 10 hodin novou sezonu ve zrekonstruovaném objektu lehkého opevnění, tzv. řopíku. Připomíná dny zářijové mobilizace roku 1938. Novinkou je nově vybudovaný okop pro těžký kulomet v provedení pro klečícího střelce.

Boj o České Budějovice
Pojďte se v pátek podívat na boj o České Budějovice. Připomínka 70. výročí ukončení druhé světové války začíná v 9 hodin v Dukelské ulici.

Poslední bitva druhé světové války
U památníku Slivice na Příbramsku si v sobotu můžete připomenout poslední bitvu 2. světové války v Evropě. Ve 12 hodin začíná pietní akt u památníku Vítězství, od 13.00 ukázky činnosti armády, policie, hasičů a klubů vojenské historie. Dělostřelci se veřejnosti představí už v 10.00 v rámci statické ukázky techniky.

Boj o Český Krumlov
Boj o Český Krumlov za účasti pěchoty, dobových vozidel a zbraní začne ve Chvalšinské ulici v sobotu ve 14 hodin.

Ve Slivici u Příbrami se odehrála rekonstrukce posledních bojů z roku 1945

Dračí slavnosti
Vydejte se v pátek do Trutnova na desáté Dračí slavnosti, které začínají odpoledním průvodem drakobijců. Pokračují také v sobotu.

Podzemí zámku Rájec
V pátek budete mít jedinečnou možnost podívat se do podzemí barokního zámku v Rájci na Blanensku, který kdysi býval sídlem knížecího rodu Salmů. Uvidíte zámeckou kryptu, kryt, v němž se za druhé světové války ukrývali členové knížecí rodiny před leteckými nálety, a sklep využívaný zámeckou kuchyní.

Slavnosti perníku
Nenechte si v pátek ujít Slavnosti perníku na zámku v Pardubicích. Od 10 hodin tam bude připraven zábavní program s jarmarkem, ochutnávkami a zdobením perníku, soutěžemi a pohádkami.

Střelecký den v Rábech
V hradním amfiteátru v Rábech na Pardubicku vás v pátek čeká velký střelecký den – výstava a ukázky vývoje palných zbraní od středověku po současnost.

Valtické vinné trhy
Veřejnosti se v pátek otevře zámecký areál Valtice se zrekonstruovanou jízdárnou a domkem zahradníka. A na zámku zároveň začne 48. ročník Valtických vinných trhů. Skončí až v sobotu, kdy se v 16 hodin uskuteční pokus o zápis do knihy rekordů v řetězovém přiťuknutí medailovým vínem.

Rockem proti rakovině
V lesním amfiteátru v Ražicích nedaleko jihočeského Písku začíná v sobotu ve 12 hodin benefiční festival Rockem proti rakovině. Výtěžek bude věnován Nadaci Hrajeme o život, která podporuje léčbu rakoviny.

Čtěte také

Vyhánění dobytka na Strakonicku
Ve skanzenu v Hoslovickém mlýně na Strakonicku budou v pátek vyhánět dobytek na pastvu. Uvidíte i ukázky zpracování mléka a vlny. A čekají vás ochutnávky domácích pomazánek nebo pečení chleba. Akce začíná v 10 hodin.

Slavnosti břeclavského piva
V Břeclavi budou mít v pátek Slavnosti břeclavského piva. Od 19.00 vystoupí skupina Čechomor.

Putování po tasovických a hodonických sklepech
V Tasovicích na Znojemsku začíná v sobotu v 10 hodin akce Putování po tasovických a hodonických sklepech – Za vínem se svatým Klementem.

S Primem kolem Ecce Homo
Ve Šternberku na Olomoucku začíná v sobotu v 10 hodin turistický pochod S Primem kolem Ecce Homo, který pořádá Klub českých turistů. Vyráží se z restaurace na koupališti.

Parní vozidla v Praze na Letné
Funkční parní vozidla všech typů uvidí o víkendu návštěvníci Národního technického muzea v Praze. Parní automobil Škoda-Sentinel bude jezdit okolo muzea na Letné v pravidelných intervalech. Přímo v muzeu se bude pohybovat silniční parní válec, parní lokomobila bude pohánět řemenem stroj na štípání dřeva. Připravený je i program pro děti. Ty se dozví díky modelům, jak parní stroje fungovaly.

Festival Folkový kvítek
Vydejte se v sobotu do přírodního divadla na Konopišti. V Národním finále festivalu Folkový kvítek se představí 12 postupujících finalistů vedle profesionálních muzikantů, jako je Wabi Daněk, František Nedvěd se skupinou TIEIBREAK, Robert Křesťan, HOP TROP, NEZMAŘI, FLERET a další, celkem téměř 13 hodin nádherné muziky od folku, country, bluegrassu až k folkrocku. V předvečer tohoto festivalu bude samostatný koncert Jarka Nohavici.

Wabi Daněk na festivalu Folkové Chvojení

Historický motorák míří do hornického skanzenu
Do hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích nedaleko Kladna se v sobotu můžete vydat historickým motoráčkem. Z Prahy vyráží deset minut po poledni a v cíli bude krátce před 14. hodinou. Vlak jezdí každou druhou sobotu v měsíci až do října. Trasa motoráčku vede i přes legendární pražský Semmering.

Výstava anglických ohařů
V sobotu se v areálu zámeckého parku bude konat už 18. ročník klubové výstavy anglických ohařů. Pořadatelem je Moravskoslezský klub anglických ohařů, který právě tuto výstavu ve Slavkově u Brna označuje za jednu z nejhezčích výstav pro anglické ohaře pořádaných na území České republiky. Slavnostní zahájení výstavy bude v 9 hodin před schodištěm hlavního vchodu do zámku a výstava potrvá do 17 hodin. Vstup na výstavu je volný.

Bitva národů na Petříně
Pojďte v neděli na pražský Petřín. Vrcholí tam mistrovství světa v plně kontaktních středověkých bitvách Bitva národů.

Liturgické předměty na Frýdlantu
Zámek Frýdlant na Liberecku vystavuje liturgické předměty, jako jsou monstrance či kalichy dosud ukryté v depozitářích. Předměty používané při bohoslužbách najdou návštěvníci v zámecké kapli zatím jen do konce sezony. Zda budou vystaveny i v budoucnu, záleží i na tom, jak budou prostředí snášet. V kapli, hlavně teď na jaře, je poměrně vysoká vlhkost. I proto předměty chrání skleněná vitrína.

Zbrojnice rodu Mitrovských
Na hradě Pernštejně na Brněnsku můžete vidět novou expozici, která představuje historickou zbrojnici rodu Mitrovských, kterou tvoří zhruba 200 zbraní. Ve zbrojnici jsou zbraně z třicetileté války. Příchozí v ní najdou například meče, sekery a rapíry. K nejzajímavějším exponátům patří bohatě zdobené osobní zbraně členů rodu Mitrovských.

Zámek ve Frýdlantu

Prohlídka Ostrohu na Slovácku
Uherský Ostroh na Slovácku slavnostně otevřel nové prohlídkové trasy zámku. V jeho podzemí jsou ve třech sálech multimediální expozice, které návštěvníkům nenabídnou pohled do historie, ale netradičně je zavedou do fantastických světů. V jeskyni jsou křišťálové stalagmity. Ve druhé místnosti je instalace bájné Atlantidy. Ve třetím sále návštěvníky čeká planeta jednorožců Lukuma.

Velkomoravské hradiště Valy
V Mikulčicích na Hodonínsku otevřeli zrekonstruovaný první pavilon komplexu, který připomíná velkomoravské hradiště Valy. Jeho součástí je nově postavená 30 metrů vysoká rozhledna nabízející výhled na pozůstatky Valů. V 18 a 24 metrech jsou umístěny tabule znázorňující, jak hradiště Valy kdysi vypadalo. Podle archeologů by mohly být bájným hlavním velkomoravským městem Veligradem, které se dosud nepodařilo objevit. Z hradiště se zachovalo jen zelené prostranství se základy 12 kostelů a knížecího paláce.

Návštěvnická sezona na dělostřelecké tvrzi
Dělostřelecká tvrz Hanička, která byla postavená před druhou světovou válkou nedaleko Rokytnice v Orlických horách, zahájila návštěvnickou sezonu. Návštěvníky čekají novinky ve vstupní expozici i v podzemních sálech, podařilo se také opravit omítky pěchotního srubu U lomu. V podzemí pevnosti, kde od roku 1975 budovalo federální ministerstvo vnitra velitelský úkryt, se podařilo oživit některé původní prvky. Pevnost Hanička vznikla v letech 1936 až 1938, svými těžkými zbraněmi měla ostřelovat nepřátelské území až do hlubokého týlu.

Výstava o Richardu Federovi
V kolínské synagoze začala výstava, která dokumentuje život a dílo rabína a spisovatele Richarda Federa. Rabín v Kolíně působil od roku 1917 do roku 1953. Původní kolínské židovské ghetto zahrnuje nynější ulice Na Hradbách a Karoliny Světlé. Po válce se zpět vrátilo jen několik transportovaných židů, včetně Federa. Jeho rodina zahynula v koncentračních táborech. Zdejší synagoga patří k nejcennějším památkám svého druhu na území Čech.

Návštěva Bílovce na Novojičínsku
Nově instalovaný apartmán poslední šlechtické majitelky zámku hraběnky Hermíny Balbíny Sedlnické z Choltic je jednou z letošních novinek na zámku v Bílovci na Novojičínsku. Zámek vstupuje do své teprve čtvrté návštěvnické sezony. Návštěvníci uvidí rovněž zámeckou kapli svatého Hyacinta s náhrobky majitelů zámku, expozici Lov a myslivost v proměnách doby, historické hračky nebo hasičské minimuzeum s hasičskou stříkačkou z druhé poloviny 19. století.

Mikulčice

Muzeum v Přelouči
V Přelouči po více než 20 letech obnovilo svoji činnost muzeum. První výstava se věnuje výročí konce druhé světové války ve městě. Konec války byl v Přelouči poměrně klidný, prchající německá armáda a přijíždějící sovětské armáda se nestřetly, neboť se minuly. Poslední Němci z města odešli 9. května a 10. května dorazili ruští vojáci.

Svratecko ve stínu hákového kříže
V muzeu ve Svratce najdete výstavu Svratecko ve stínu hákového kříže. Seznámíte se s tím, jak se žilo v tomto regionu za protektorátu, a jaké partyzánské skupiny tam působily. Součástí expozice jsou dobové plakáty, fotografie nebo obaly od potravin z válečného období.

Výstava grafika Václava Kabáta
V českobudějovické galerii Hrozen začala výstava prací předního českého grafika Václava Kabáta. Ilustroval více než sto knižních titulů a výtvarně upravil stovky dalších knih. Volné grafice dominují techniky leptu a suché jehly. Kabát podle galeristy a grafika Václava Johanuse patří ke špičce v černobílé kresbě v knihách nejenom pro děti a mládež.

Historie klubu HC Olomouc
Historii hokejového klubu HC Olomouc zachycuje nová výstava, kterou otevře ve středu Vlastivědné muzeum v Olomouci. Expozice vznikla při příležitosti 60 let od založení klubu. Součástí expozice jsou helmy i dresy z historie klubu, starodávná brankářská výstroj, ale i medaile z extraligy a mezinárodních soutěží či kolekce unikátních historických fotografií. Exponáty na tuto výstavu zapůjčili jak bývalí a současní hráči týmu, tak i četní soukromí sběratelé.

Expozice Archa Noemova
Novou přírodovědeckou expozici nazvanou Archa Noemova připravilo ve své nové budově Národní muzeum v Praze. Návštěvníky zavede do světa živočišné říše a opět ukáže exponáty, které dříve mohli vidět v historické budově muzea. Ta nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V nové expozici si mohou zájemci prohlédnout například již vyhynulého vakovlka, který ale bude vystaven jen dočasně. Seznámí se i s aktuálními otázkami ohrožení a ochrany celé světové fauny.

Výstava Co návštěvník nevidí
V kapli Paláce šlechtičen v Brně začala výstava s názvem Co návštěvník nevidí. Mapuje tajemství restaurátorské práce v etnografických sbírkách Moravského zemského muzea. Sbírkovým předmětům dominuje fond lidového textilu, dále následují sbírky zemědělského nářadí, řemesel, nábytku, keramiky.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu