Dress code po rusku

Co si jen vzít na sebe? A jak v tom vypadám? Otázky podobného ražení si čas od času asi položí každý z nás, i ten co před zrcadlem tráví minimum času. Ruské ženy tento týden dostaly doporučení, na jehož základě by starosti týkající se stylu oblékání mohly časem pustit z hlavy. Ruská pravoslavná církev se domnívá, že by se něžná polovička ruské populace měla odívat umírněněji a její příslušnice přestat chodit po ulici zmalované jako klauni. Jaké má tento apel šance na úspěch?

Asi každý cizinec, který se jednou prošel po ruské, zvlášť pak moskevské ulici pravděpodobně zažil údiv, jak sebevědomě si ruské ženy vykračují a jak štědře odhalují vnady, kterými je příroda obdařila.

Vysokých podpatků, rafinovaných blůzek a sukní, zdůrazňujících ladné křivky, a dokonalých vrstev make-upu si zjevně všiml i vysoce postavený duchovní ruské ortodoxní církve Vsevolod Čaplin, který v nich ovšem nenašel žádné zalíbení. „Ženy by si měly přestat plést ulici se striptýzem,“ rozhorlil se v otevřeném dopise vlivný duchovní, jenž je zároveň mluvčím pravoslavné církve, a provinilkyně varoval, že nemají počítat se světlou budoucností.

„Spoře oděná žena pobíhající po ulici zmalovaná jako klaun se nemůže divit, že namísto solidního životního partnera si je schopná najít maximálně opilého idiota nebo muže s nulovou sebeúctou,“ prohlásil. Řešení je podle otce Vsevoloda následující. Rusko potřebuje jednotný celonárodní dress code, který by podobné excesy vylučoval.

Jak by podle něj taková novodobá uniforma měla vypadat, o tom už se Rusové a hlavně Rusky bohužel příliš nedozvědí. Jednomu by se nicméně chtělo poznamenat, že ať už má duchovní na mysli pracovní overal, sukně po kotníky nebo neprodyšný kožich, ani jedno asi nebude zaručeným receptem na to, jak zamezit setkáním s opilci nebo zakomplexovanými jedinci, kterých jsou ruské ulice plné.

Starost o manželské blaho ruských žen však zřejmě nebude hlavním poselstvím otce Vsevoloda, jak poznamenávají pobouřené aktivistky bojující na neutěšeném poli ženských práv a poukazují na pár týdnů stará slova duchovního, který má za to, že ženy oblečené do minisukní si v podstatě mohou za znásilnění samy, protože muže jen provokují.

Podpory se otec Vsevolod nakonec přece jen dočkal, paradoxně od konkurenčního náboženského tábora, totiž ze strany muslimských duchovních. Jednoznačně se za jeho myšlenku postavil lídr muslimského Čečenska Ramzan Kadyrov, jehož region je v zavádění dress codu o koňskou délku napřed. Co na tom, že si pár provinilkyň stěžuje na tvrdou ruku a zastrašování, kterému čelily potom, co se vzepřely nařízení povinně si zakrývat hlavu šátkem na všech veřejných místech.

autor: lek
Spustit audio