Do oblasti chceme přivést kulturu, turistiku i obchod, říká organizátor festivalu v rumunském Banátu

11. srpen 2019

Rumunský Banát, kde dodnes žije česká komunita, opět ožije kulturním festivalem. Chystají se koncerty, přednášky, divadla a další akce. Zakladatel festivalu Štěpán Slaný se ale také snaží, aby lidé v zapomenutém koutu světa v Rumunsku pochopili moderní styl života.

Akce, která se vymyká pořádání českého festivalu, se koná u lesa na samotném konci vesničky Eibenthal s přibližně 300 obyvateli. Dovézt tam techniku a kapely není nijak jednoduché – vypravený vlak do oblasti je snad nejdelší v celé střední Evropě.

Nejedná se jen o hudební přehlídku. „Otevřeli jsme kulturní dům s přednáškami, divadlem… čtyři dny jsou plné, půjde dohromady o 111 vystoupení,“ oznamuje.

Postavili restauraci, teď chystají pivovar

Celkem šest českých vesnic v oblasti Banátu obklopuje divoká příroda. „Ve vesnicích zpravidla na Rumuna nenarazíte, pouze na českého zemědělce, který obdělává pole,“ ujišťuje.

Tamní lidé totiž žijí z toho, co vypěstují, a prostředků přitom mají velmi málo – nejsou si schopni koupit jízdní kolo, výpočetní techniku nebo cokoliv pro děti. „Tyto věci se snažíme sanovat, snažíme se jim to poskytovat.“

Festival Banát

Na druhé straně ale nepůsobí jako klasická charita – chtějí, aby místní lidé pochopili, co to znamená moderní systém života. „Snažíme se vytvářet věci, které budou do budoucna vydělávat nám i jim,“ přibližuje. K těmto účelům postavili ve vesnici restauraci, příští rok by měl přibýt minipivovar. Díky tomu by vesnice měla získat „trade mark“ a zvýšit atraktivitu pro Rumuny i pro Čechy. „Musíme najít obchodní most a naučit lidi, jak se k tomu postavit,“ doplňuje.

Další myšlenkou je projekt šetrné turistiky, na kterou nejsou Rumuni příliš zvyklí. Organizují tak školní expedice, chodí do hor. „Chceme, aby tam turisté jeli s úctou a pokorou k oblasti,“ zdůrazňuje.

 

autoři: Patricie Strouhalová , prh