Daria Klimentová

7. březen 2010

Tančila před britskou královnou i před zpěvačkou Madonnou. Tvrdí však, že obvykle nevnímá, kdo se na ni dívá. "Záleží na psychickém rozpoložení," tvrdí Daria Klimentová, primabalerína Anglického národního baletu v Londýně. Posluchačům Radiožurnálu nastínila podobu baletního tréninku a popsala připravované baletní gala, které se koná příští týden v Národním divadle. V pondělí 8. března bude hostem publicista a spisovatel Karel Hvížďala.

"V neděli se nedělá," odpovídá s úsměvem na otázku Václava Žmolíka, zda si před vysíláním Hosta Radiožurnálu našla čas na trénink. Daria Klimentová prý v neděli netrénuje a dopřává si zaslouženého oddechu. Za to během pracovních dnů trénuje denně. "Začínáme v půl jedenácté dopoledne, kdy máme hodinu a půl trénink, pak je přestávka a zkouška až do 18.30 hodin," popisuje svůj každodenní rozvrh s tím, že sólistka trénuje dvě tři hodiny. "Sbor to má složité v tom, že musí každou pasáž opakovat i kvůli sebemenší chybě," vysvětluje.

"Nacvičujeme asi tři až čtyři týdny a pak jezdíme po světě nebo po Anglii. Jako sólistka absolvuji tři čtyři vystoupení týdně, někdy ale jen jedno," popisuje Daria Klimentová a připouští, že několikrát během představení se jí povedlo upadnout. "Vyběhla jsem, všichni mi zatleskali a já hned spadla na zadek. Všichni děláme chyby, jsme jen lidi," směje se.

Daria Klimentová mluvila s Václavem Žmolíkem i o plánovaném baletním gala. "Vždycky jsem chtěla tančit v Národním divadle, začínala jsem tu, a tak se sem alespoň na chvíli vracím," říká s tím, že uvažuje o odchodu z baletní scény. "Chtěla bych asi skončit a zůstat doma s dcerou. Až se odpoutám od baletní dřiny, rozhodnu se, co dál," uvažuje Daria Klimentová.

Každý baletní umělec absolvuje náročný denní trénink. Daria Klimentová navíc zdůraznila nutnost energie. S oblibou si prý pochutnává na ovocných knedlících nebo škubáncích a vyvrací tak mýty o přísné dietě baletek.

Jaké role Daria Klimentová tančí? Kde všude po světě vystupuje? Zaznamenala někdy žárlivost kolegyní? Co považuje v baletu za nejdůležitější? Jak balet poznamenává tělo tanečnice nebo tanečníka?

Záznam celého rozhovoru s Dariou Klimentovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio