Daniela Kolářová: Sezení v parlamentu byla dobrá lekce, vrátit se však nechci

9. listopad 2012

Jak se jí hraje v inscenaci To byla moje písnička!, kterou nově uvádí Divadlo na Vinohradech? Jakým způsobem pojímají stárnutí postavy této britské komedie? A kdy člověk skutečně stárne? I na to se zeptala moderátorka Lucie Výborná pátečního hosta, známé herečky Daniely Kolářové.

Komedie To byla moje písnička! vypráví o domě pro stárnoucí herečky. „Autor Noël Coward byl také herec a tuto hru věnoval svým kolegyním, jejichž osudy končily špatně, protože se nedokázaly zajistit na stáří,“ vysvětluje Daniela Kolářová s tím, že hra diváka přenese do přelomu 50. a 60. let.

„Tehdy se měnilo myšlení, divadlo, ale i móda nebo hodnotové žebříčky, v nichž herečky vyrůstaly,“ popisuje a připomíná, že postava, kterou ztvárnila, lpí na zevnějšku a tradičních britských způsobech chování. Postupem času se však ocitá svým způsobem mimo společenský kontext.

Stárnutí je podle Daniely Kolářová pouze záležitostí myšlení. „Důležitý je způsob reflexe. Člověk by měl v určitém věku provést selekci hodnot, mít nějaký cíl, zájmy,“ zamýšlí se. „Je mi tolik, kolik je, a nemůžu předstírat ani sama sobě, že tomu tak není,“ tvrdí s tím, že o stáří začala přemýšlet jen tak mimoděk. „Začne se vás týkat, a tak o něm přemýšlíte,“ říká prostě.

Kde bere svůj životní nadhled? Co jí dává příroda? Jak vzpomíná na své působení v porevoluční České národní radě? A které ze svých rolí má opravdu nejradši? Odpovědi Daniely Kolářové si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Danielou Kolářovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.