Daniel Herman o církevních restitucích: Komunisté hrají s populistickou kartou

Na politické scéně se znovu otevírá téma církevních restitucí – může návrh KSČM na zdanění finanční části restitucí rozbít vládu? Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman nepředpokládá, že taková varianta nastane, protože není v zájmu nikoho z koaličních stran, aby jakákoliv neshoda narušila koaliční spolupráci.

„Věcná diskuze nemůže škodit, ale pevně věřím, že racionální přístup zvítězí nad populistickými gesty, jako je návrh KSČM,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Komunistický návrh ale podporuje Andrej Babiš, podle kterého jsou církevní restituce předražené o 54 miliard korun a ocenění majetku bylo zmanipulované. „S ministrem financí jsem měl možnost o těchto věcech hovořit přímo, to, co je mediálně prezentováno, není někdy totéž, co skutečná realita,“ vysvětluje.


Demokratické strany nedopustí jakékoliv zpochybňování právních jistot

Se zdaněním církevních restitucí souhlasí sociální demokraté v Ústeckém kraji. Ti také vyzývají všechny poslance ČSSD, aby tento postoj a princip respektovali. „Jsem přesvědčený o tom, že sociální demokracie je stranou solidní a zvolí racionální přístup než populistické zpochybňování právních jistot a porušování smluv,“ upozorňuje.

Nesouhlasí také s argumentem komunistů, podle kterých jsou církevní restituce darem, a ty se zdaňují. „V tomto případě se o dar nejedná, ale o finanční náhradu, která má vést ke zmírnění některých majetkových křivd, které spáchali komunisté,“ vysvětluje s tím, že je zcela logické, že právě oni tuto zásadu zpochybňují.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio