Daniel Herman: Církevní restituce jsou uzavřená kapitola. Zaplaťpánbůh

Podrobně se seznámit s resortem, postavit silný tým a vytvořit koncepci státní kulturní politiky, která určí místo kultury v české politice. Takové budou první kroky Daniela Hermana, poslance KDU-ČSL, na postu ministra kultury. Řekl to v rozhovoru s Helenou Šulcovou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Strany budoucí vládní koalice dnes podepsaly koaliční smlouvu. Na tahu je teď Miloš Zeman. „Pan prezident jako zkušený politik ví, jaké jsou jeho pravomoci. Nevidím důvod, proč by neměl respektovat rozhodnutí odpovědných stranických grémií,“ podotýká kandidát koalice na ministra kultury Daniel Herman.

Čtěte také

KDU-ČSL do vlády vstupuje s hnutím ANO a se sociálními demokraty. Právě druzí jmenovaní dlouhodobě kritizují církevní restituce, které patří mezi lidovecké priority. „Sociální demokracie má hluboké demokratické kořeny,“ upozorňuje Daniel Herman. „Odpor proti církevním restitucím podle mě není jednotným stanoviskem celé strany,“ je přesvědčen.

Čtěte také

„Věřím, že byla-li sociální demokracie ochotná jít do vlády s křesťanskou demokracií, uvědomuje si, že pro nás jsou restituce uzavřenou záležitostí. Jde – zaplaťpánbůh – o téma, které se po 65 letech konečně podařilo uzavřít. Je dobře, že se problémy zavírají a znovu nejitří.“

Daniel Herman mimo jiné působil i jako ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. Když byl odvolán, prohlásil, že jde o politicky motivovaný komplot, za nímž stojí někteří sociální demokraté s komunisty v pozadí. Co si myslí nyní, když se sociálními demokraty vstupuje do jedné vlády? I na to se Daniela Hermana ptala Helena Šulcová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio