ČSSD čeká vnitrostranické referendum, o restitucích se ale hlasovat nebude

14. červen 2014
Zprávy

Sociální demokraty čeká v červenci vůbec první vnitrostranické referendum. 23 tisíc straníků dostane poštou dotazník se třemi otázkami. Odpovídat budou na to, jak naložit s kumulací funkcí, jestli souhlasí s větším zastoupením žen na kandidátkách a také s tím, aby kandidáty do voleb vybírala celá členská základna.

„Posilujeme jednoznačně vnitřní demokracii v ČSSD. Uskutečnění tohoto referenda a případná změna pravidel pro primárky pomůže oživení strany, pomůže zvýšit vliv řadových členů, včetně toho, jakým způsobem se sestavují naše kandidátní listiny,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc neuspěl s návrhem na rozšíření okruhů vnitrostranického referenda. Chtěl, aby straníci rozhodovali také o zdanění církevních restitucí nebo o zavedení takzvané sektorové daně. Tejc řekl, že s jeho návrhem zásadně nesouhlasil šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

„Mě mrzí, že v referendu, které jsem podporoval, budeme hlasovat jen o technologii moci, o kandidátkách, ale nikoli o programu. O tom, zda zdanit církevní restituce nebo o tom, jestli monopolní společnosti v energetickém, telekomunikačním a bankovním sektoru neměly mít vyšší sazbu daně, tedy progresivní,“ řekl Tejc.

Jeroným Tejc odpovídal na otázky týkající se odposlechů BIS a jejich úniků do tisku

Sobotka vzkázal, že cílem zavedení referenda uvnitř ČSSD není zpochybňovat koaliční smlouvu, protože jiná varianta vládnutí nepřipadá v úvahu. Se zdaněním restitucí totiž nesouhlasí KDU-ČSL a sektorová daň je zase nepřijatelná pro hnutí ANO.

Změny v církevních restitucích i sektorovou daň měla sociální demokracie ve volebním programu. Přesto bude Tejc dál hlasovat ve Sněmovně s koalicí. Nevylučuje ale, že bude příští rok kandidovat do vedení ČSSD. Rozhodne se po podzimních volbách.

autoři: ima , jac
Spustit audio