Co je pravé šampaňské? Vysvětluje Pavel Maurer

1. leden 2019
Glosa Pavla Maurera

Příchod nového roku po celé republice provází vždy kromě petard a ohňostrojů také bouchání špuntů od milionů lahví šumivého vína. Ne každé ale můžeme označit jako šampaňské. Jaký je rozdíl mezi různými druhy perlivých a šumivých vín?  

Pokud mne právě posloucháte a trochu vás pobolívá hlava, je dosti pravděpodobné, že jste na Silvestra do sebe nalili příliš mnoho alkoholu a vaše tělo jej dosud nestačilo zpracovat. Anebo že jste zase nepili až tak moc, ale požili jste špatné pití a to vám teď nedělá dobře.

Pavel Maurer nastiňuje domácí i zahraniční kulinární trendy

Jídlo - pokrm - restaurace

Produkty s obsahem konopí nebo stále větší poptávka po kvalitních a hodnotově vyvážených potravinách. I to můžou být trendy v kulinářství pro následující rok. Co bude pro milovníky jídla v kurzu třeba ve Spojených státech, a co si v restauracích nenechají v roce 2019 ujít Češi?   

Už je to takový zavedený zvyk, že většina z nás si dává na Silvestra bublinky. A tak já bych se dnes pokusil popsat, co to vlastně ty bublinky jsou? To, že se u nás říká: „Dám si šampaňské!“, je samozřejmě úplná pitomost. Většinou se totiž jedná jen o víno, které je perlivé, nějaké ty bublinky tam sice jsou, ale co je to za bublinky, odkud se tam vzaly a jak vznikly, to je právě ten kulinární Babylon!

Naspeedovaný a uměle probublaný CO2 se dá vpravit do jakéhokoli moku. My bychom ovšem měli mít jasno, jestli pijeme italsky laděné prosecco, náš domácí sekt, španělskou cavu, burgundský crémant a nebo to nejslavnější a pochopitelně nejdražší francouzské šampaňské z oblasti Champagne.

Rozdíly v chuti jsou poměrně dosti zásadní, a ovšem také v ceně – tam se pohybujeme od stokoruny k několika tisícovkám.

Bilance Pavla Maurera: kolik napsal glos a co mu píší posluchači

Pavel Maurer je rád za všechny dopisy od posluchačů

Pavel Maurer bilancuje a svěřuje se s tím, co mu píší posluchači Radiožurnálu. Jak sám říká, je rád za kritiku i tipy posluchačů, protože inspirace není nikdy dost.

Obrovská záplava výrobců různých šumivých vín, sektů, trapného šampika, avantů a dalších takzvaných bublinkových nápojů prodává miliony hektolitrů tohoto nápoje s výlučným jménem. Ať už svým produktům říkají jakkoli, pamatujte, že Champagne, to je terminus technicus, kterým lze podle zákona označit pouze víno pocházející z této francouzské oblasti.

Když budete pít pravé šampaňské, vězte, že zásady jeho výroby a také teritoria odkud pochází, jsou zcela unikátní a chráněná. Můžete ochutnat spoustu jiných vynikajících šumivých vín, jež byla též vyrobena klasickou metodou šampaněz (jež ctí sekundární kvašení v láhvi), ovšem už se nesmí jmenovat šampaňské.

Mohou to být skvělé crémanty, cavy či sekty. Jejich místo původu je ale jiné. A za to se platí. Milí příznivci gastronomie, pokud jste tedy to pravé šampaňské ještě nikdy nevyzkoušeli, udělejte to. Jsou miliony věcí, bez nichž můžete klidně umřít. Ale jestli jste doposud, ani o tomto silvestru, neochutnali nejlepší bublinky na světě, to ještě neumírejte a až vás přestane bolet hlava, někdy si dejte aspoň jednu sklenku! Třeba jenom tak na zdraví!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio