Co je potravinová pyramida

1. září 2003
Zdraví

Možná, že už jste si všimli v některých ordinacích lékařů obrázku, na kterém je zobrazena potravinová pyramida. Sestavili jí odborníci na výživu a je ušitá Čechům přímo na míru. Další podrobnosti má Světlana Popovičová.

Potravinová pyramida je určité schéma, nebo doporučení, které potraviny, v jakém množství a jak často bychom měli konzumovat. Určitě ale není podrobným návodem k přesnému stanovení denního jídelníčku, dává ovšem základní doporučení, říká primář třetí interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice Petr Sucharda:

Petr Sucharda: Její základnu tvoří ovoce, zelenina, pečivo zřejmě tmavé, to je velice důležité, protože pořád ještě u nás spotřeba zeleniny nedosahuje nedosáhla hodnot, které byly běžné někdy v první polovině 20. století a ještě možná i o něco později a v té špičce, jak jste se ptala, jsou naopak potraviny, které vzhledem k životnímu způsobu většiny obyvatel jsou nevhodné.

Jsou to především tuky, cukry, salámy a další uzeniny. Pokud jde o mezipatro potravinové pyramidy, pak nad zeleninou a ovocem najdeme:

Petr Sucharda: Mléčné výrobky, nějaké cereálie, ryby, jogurty a o něco výš je tam namalované kuře, houska, nějaké nápoje, sýry...

Naše záliba v tučnější mase je bohužel stále vysoká, pořád také jíme velké množství výrobků z mouky, sladkosti, často si dopřáváme smažená jídla, čímž zvyšujeme celkový příjem tuků.

Petr Sucharda: Já myslím, že bohužel spíš přetrvávají ty určité tradice, které u části populace byly nahrazeny mnohem zdravějším způsobem jídla právě tím, že se mnohem více zařazují ty potraviny, které nejsou energeticky bohaté. Protože v naší populaci má přes polovinu osob nadváhu, nebo je obézních. Čili všechna ta doporučení si myslím, že bychom měli nahlížet z pohledu té vysoké frekvence obezity v naší populaci.

Posledním měření dokazuje, že pozitivní trend vývoje našeho zdravotního stavu ustal. Je to i proto, že stravovací návyky se zhoršily, říká primář Sucharda. Zároveň ale dodává, že s ničím se nemá přehánět:

Petr Sucharda: Ani našim obézním pacientům nikdy neříkám, že něco je přikázáného, něco zakázaného. Prostě něco je vhodné, něco nevhodné a tady bych snad opakoval názor profesora Šrajbra, který říká pokud máte přiměřenou váhu, pokud máte normální tlak, pokud víte, že nemáte zvýšený cholesterol, jezte to jste zvyklí, asi to není špatně.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu