Citigo za méně než 500 tisíc. „Chceme lidem ulehčit přechod na elektrická auta,“ říká Bernhard Maier

Mladoboleslavská Škoda Auto v Bratislavě představila svůj první elektromobil Citigo-e iV. Cena ještě není zveřejněna, předseda představenstva automobilky Bernhard Maier ale ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrzuje, že vůz bude stát méně než půl milionu korun.

„Cenu elektrických vozidel v současné době nejvíce ovlivňují náklady na výboru baterií, my nabízíme v tomto malém autě poměrně velký dojezd, a to více než 265 kilometrů podle evropského standardu  VLTP,“ říká s tím, že z těchto důvodů jde o atraktivní nabídku.

Do roku 2025 budou zhruba čtvrtinu naší celosvětové produkce tvořit plně nebo částečně elektrická auta.
Bernhard Maier

Cenu elektromobilu podle něj ovlivňuje nejvíce cena baterií, ke zlevnění ale povede průmyslová výroba a to, až si zákazníci na elektrický pohon zvyknou. Na druhé straně provozní náklady jsou u elektrických aut o hodně nižší než u vozidel se spalovacími motory. „Záleží na zákazníkovi, pro co se rozhodne,“ dodává.

Nový model Škoda Citigo-e iV by také měl výrazně pomoci s plněním nových limitů v příštím roce. Cílem automobilky podle Maiera je, aby do roku 2050 byla flotila vozidel uhlíkově neutrální.

„Společným úkolem států a automobilového průmyslu je podpora rozvoje elektromobility,“ zdůrazňuje s tím, že by si přáli, aby od státu dostali jednoznačnou podporu a mohli tak zákazníkům ulehčit přechod na elektrická auta.

Nový Citigo Škoda Auto.
autoři: Matěj Skalický , prh
Spustit audio

Související