Chcete zrušit zájezd kvůli koronaviru? Storno poplatkům se nevyhnete, říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří

Vláda v pondělí schválila takzvaný semafor, který rozděluje evropské země do tří skupin. Do zelených a oranžových zemí budou moct od 15. června Češi cestovat bez omezení. U červených, mezi které aktuálně patří Velká Británie a Švédsko, bude potřeba při návratu doložit negativní test na koronavirus. „Je dobře, že konečně máme něco, čeho se můžeme chytit my i individuální cestovatelé,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Vláda plánuje, že bude každý týden celý semafor aktualizovat tak, aby odpovídal aktuální situaci v tom konkrétním státě. „Bude flexibilní. Když se některá země zhorší nebo dá jiné podmínky provozu na hranicích, tak spadne z jedné barvy do druhé,“ říká Jan Papež.

Čtěte také

Podle tohoto plánu by se mohlo stát, že turista odjede do země, která se během jeho pobytu změní z oranžové na červenou barvu. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří je to ale velmi nepravděpodobné.

„Náběh z jedné barvy do druhé nebude tak náhlý, protože situace v té zemi se nezmění ze dne na den. Ta změna z jedné barvy na druhou bude trvat minimálně 14 dní. Cestovní kanceláře i lidé, kteří pojedou bez ní, ale budou muset být ostražití,“ vysvětluje Jan Papež.

V semaforu jsou zatím jen státy Evropské unie, ale vláda prý jedná i o zařazení dalších. „Pro nás je důležité Tunisko, Egypt a Spojené arabské emiráty. To jsou země, které jsou relativně blízko a jsou významné z hlediska počtu klientů, kteří tam trávili dovolenou.“ Postupem času se podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří bude jednat i o Thajsku nebo Vietnamu.

Cestovní kanceláře zatím nekrachují

Asociace sdružuje 220 cestovních kanceláří. To je asi čtvrtina celého trhu v České republice. „Zatím zkrachovala jedna, která byla menšího rozsahu, ale takových případů může přibýt,“ myslí si Jan Papež. To by se mohlo stát v případě, že se bude situace vyvíjet špatně a nebude jasno, jak budou létat letadla.

Čtěte také

Parlament na ochranu cestovních kanceláří přijal takzvaný Lex voucher. Podle něj mohou cestovní kanceláře svým klientům za zrušené zájezdy dávat poukázky, které je možné využít až do příštího srpna. Evropská komise se ale kvůli této úpravě na Česko obrátila s tím, že není v souladu s evropským právem na ochranu spotřebitele.

Kdyby muselo Česko od této úpravy ustoupit, mohlo by to mít podle Jana Papeže katastrofické následky. „Padnout by kvůli tomu mohlo až třičtvrtě trhu. Musíme si uvědomit, že ten zákon vznikl na ochranu cestovních kanceláří.“

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související