Čeští vědci umí vyrobit vodu ze vzduchu. Předvedou se na EXPO v Dubaji

12. červenec 2018

Vyrobit vodu ze vzduchu a třeba i na poušti? Ne, to není sci-fi. Přesně takovým projektem se bude Česko prezentovat na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov v Buštěhradě dokončují práce na desikační jednotce, která bude vyrábět vodu ze vzduchu na EXPO 2020 v Dubaji. Takto vyrobená voda pak bude sloužit k rekultivaci pouště. 

Vědci z UCEEBu se teď chystají zařízení otestovat. A ještě než jednotku zavřou do zkušební komory, pozvali nás na prohlídku.

12metrový kontejner

„Komora, kterou jsme postavili kvůli testování jednotky, má zajišťovat podmínky, které mohou nastat v poušti,“ ukazuje docent Tomáš Matuška z Univerzitního centra energeticky efektivních budov.

„Jednotka je experimentální: roztažená do délky, abychom v ní měřit měřit spoustu veličin,“ popisuje. Kontejner, ve kterém se jednotka bude nacházet, proto bude mít rozměr standardního lodního kontejneru, přibližně 12 metrů na délku.

Samotná desikační jednotka pak vypadá jako velká klimatizace. „Je to v podstatě vzduchotechnická jednotka, kterou ale budeme používat v suchém klimatu v poušti.“

Vědce ještě čeká test 

Tým z UCEEBu zařízení navrhl tak, aby bylo v poušti energeticky soběstačné. 

Čeští vědci umí vyrobit vodu ze vzduchu

Až poslední poslední práce na jednotce dokončí, komoru zavřou a v srpnu desikační jednotku otestují. EXPO v Dubaji začíná na podzim 2020. Český pavilon by se mohl začít stavět v lednu 2019.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio