Česko se potýká s plošnou epidemií chřipky, nemocnice zakazují návštěvy

16. únor 2016

Česko zasáhla epidemie chřipky. Národní referenční laboratoř pro chřipku označila epidemii za plošnou. Přibývá nemocných ve všech věkových kategoriích kromě dětí mezi 6 a 14 lety. Na sto tisíc obyvatel připadá téměř 1500 nakažených. Lékaři zaznamenali už 71 klinických případů chřipky, z toho 13 lidí zemřelo. Plošné epidemii čelí i ostatní evropské země.

V posledních týdnech se chřipka nejvíce šířila ve Zlínském a také Jihomoravském kraji.

Kvůli zvýšenému počtu lidí nemocných chřipkou a akutním respiračním onemocněním jsou pro návštěvy zavřené některé nemocnice.

Dva týdny platí zákaz návštěv ve všech nemocnicích ve Zlínském kraji, v jižních Čechách se k pacientům návštěvy nedostanou v Jindřichově Hradci a v Českých Budějovicích. Ve středu také začne platit plošný zákaz návštěv ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, a to až do odvolání.

Čtěte také

Podle lékařů je chřipka riziková hlavně pro seniory a děti, pozor by si však měli dát i dospělí. Nejlepším způsobem, jak se chřipky zbavit, je zůstat doma - ležet, pít a odpočívat. Důležité je i chřipku nepodcenit, protože se často vrací a může pak způsobit třeba zápal plic.

Chřipka v Česku - relativní nemocnost na 100.000 obyvatel v 6. týdnu 2016

„Chřipka může mít závažné komplikace. I to je důvod, že pokud onemocním chřipkou, měl bych ji takzvaně vyležet, tedy dodržovat klid, aby byla možnost se uzdravit,“ řekl už dříve epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Chřipce by se letos měli vyhnout ti, kdo jsou očkovaní. Podle dosavadních testů by očkování pro tuto sezonu mělo dobře chránit.

Proti chřipce je však v Česku očkováno jen šest procent obyvatel. Seniorům a chronickým pacientům hradí vakcinaci zdravotní pojišťovny.

Nachlazení vs chřipka
autoři: ČRo , kso
Spustit audio