Česká hudba, to je humor i melancholie v jednom, říká ředitel belgického festivalu

Belgické město Mechelen před pár dny ovládla česká hudba. V koncertních halách vystupovali světoznámí umělci jako zpěvačka a houslistka Iva Bittová či smyčcové kvarteto Pavel Haas Quartet, ale také vycházející hvězdy – mladí klavíristé. A nechyběla ani moravská cimbálovka. Ti všichni do Mechelenu vyrazili v rámci Českého týdne, který je součástí hudebního festivalu Lunalia.

Do koncertu zbývá jen pár desítek minut a trojice mladých umělců v prostorách mechelenské knihovny ještě na poslední chvíli piluje skladby Bedřicha Smetany, které nacvičují už několik měsíců. Mezi nimi je i třináctiletá Klára Gibišová, která na klavír hraje od svých tří let.

Vystoupení 14leté pianistky Nory Lubbadové

„Budu tady hrát od Smetany Hulana, Obkročáka a Sousedskou,“ vyjmenovává. „Bojím se, ale hlavně se těším. Tyhle skladby trénuju asi tak od prosince, dohromady asi čtyři měsíce. Je to zábava, někdy stres, ale hlavně mi to přináší radost.“

Čtrnáctiletá Nora Lubbadová a patnáctiletý Alexandr Klement také nastudovali skladby Bedřicha Smetany. Nora má připravené tři z jeho Českých tanců a z cyklu Črtů pak Přívětivou krajinu. Alex zahraje také dva České tance a dvě skladby ze Smetanova cyklu Sny.

Smetanovo dílo na přehlídce nedominuje náhodou, letos si totiž připomínáme 200. výročí skladatelova narození.

Česká hudba? Humor i melancholie

Česká hudba je výjimečná, myslí si ředitel belgického festivalu Lunalia Jelel Diáerickx: „Je v ní humor. Myslím, že český humor je naprosto fantastický, je to takový druh černého humoru. V té hudbě je také vždy jakási hravost a zároveň si pohrává s melancholií.“

Čtěte také

„Právě toto napětí je naprosto fascinující – chcete tančit, chcete se smát a plakat zároveň. A to se u jiné hudby tolik nestává. V tom podle mého názoru spočívá skutečná podstata české hudby,“ dodává.

Podle velvyslance Česka v Belgii Jakuba Skalníka koncertem v Mechelenu pro české interprety vystupování v Belgii nekončí: „Doufám, že se nám v průběhu roku podaří dostat v rámci tohoto projektu českou hudbu ještě do dalších míst v Belgii. Počítáme s koncerty v Ghentu, ve Valonsku minimálně na dvou místech. Cílem je interpretovat a prezentovat českou hudbu mimo hlavní města.“

Naši Belgičané nám rozumějí

Z mechelenské knihovny mířím na hlavní náměstí Grote markt, kde se právě koná farmářský trh. Hraje k němu moravská kapela – Cimbálová muzika Antonína Stehlíka.

„Včera večer jsme hráli po koncertě pro hosty, udělali jsme jim klasický moravský večer. A dneska hrajeme tady na trhu – chodili kolem nás Belgičané a dívali se, jak funguje náš folklor. Vytvořili jsme tady v Mechelenu tak trochu moravskou atmosféru,“ popisuje člen souboru Jiří Ludvík.

Vpravo dramaturg projektu České sny Aleš Březina

„Belgičané jsou strašně veselí, povahově jsou myslím strašně blízko nám – tančili, tleskali, bavili se,“ sdílí své dojmy z místních diváků.

Česká hudba pro Evropu

Vystoupením mladých pianistů a moravských muzikantů ale program v Mechelnu nekončí. Na projektu České sny, jehož cílem je šířit českou hudbu po celé Evropě, se podle dramaturga Aleše Březiny podílí kolem 15 umělců.

„Sahá to od nejmladších mimořádně talentovaných českých pianistek a pianistů přes Ivu Bittovou až po skvělou sopranistku Simonu Šaturovou se Zemlinsky Quartetem,“ vybírá z nabitého programu.

Celkem letos v projektu České sny vystoupí umělci v 20 evropských zemích a celkem v 60 městech.

autoři: Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související