Čaj účinkuje na mozek, káva na srdce, přibližuje Aleš Juřina ze Spolku milců čaje
„Nejenom že milujeme čaj, to bychom byli jeho milovníci, ale neskromně si myslíme, že čaj je šťastný, že je zrovna v naší konvičce. Milec čaje miluje čaj, ale současně je také čajem milován,“ vysvětluje Aleš Juřina, který do studia přinesl k ochutnání několik druhů čajů původem z Tchaj-wanu. Jak vznikají poetická jména čajů? Proč je důležité s nimi správně zacházet? A umí si Češi vychutnat šálek čaje? S Alešem Juřinou si povídala Zuzana Burešová.
Související
-
Západní styl sushi má pramálo společného s Japonskem, vysvětluje český kuchař
Richard Tomáš z restaurace Yamato je druhým vicemistrem světa v přípravě sushi. Čím přesvědčil porotu? A jaký význam má pro Japonce květ hrušky?
-
Najít lanýž je vzrušující, je za ním finanční hodnota a unikátnost, popisuje obchodník s lanýži
Přírodovědec a znalec lanýžů Petr Synek si vycvičil psa a začal hledat lanýže. Nejdražší bílé piemontské mají hodnotu stovek tisíc. Člověk se ale milionářem nestane.
-
Nejlepší nakládaný hermelín dělá tibetský mnich. Sonam Tsering v Česku popularizuje tamní kuchyni
Umíte si představit český nakládaný hermelín po tibetsku? Že něco podobného nejen existuje, ale navíc i skvěle chutná, dokazuje Sonam Tsering.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.