Bylo to jako gulag, hodnotí Irena Edwards studium práv v Británii. V Česku rozjíždí projekt National Trust

29. leden 2016

Koncem 70. let odešla z Československa do Velké Británie, ale hned ve škole tam narazila na zásadní problém – uměla anglicky jen mluvit a poslouchat, ale ne psát. A dalším háčkem bylo československé právo, které původně vystudovala. I na takové okamžiky vzpomíná Čechoangličanka Irena Edwards.

„Ptala jsem se učitelů, co je hypotéka,“ vrací se k začátkům ve Velké Británii Irena Edwards ve studiu Radiožurnálu. Ve Velké Británii navíc nevystudovala práva běžným způsobem, ale ve zkráceném období. „V té době podobnou zkratku zvládlo jen 48 % lidí, bylo to jako gulag,“ popisuje náročnost studia. Tehdy jí však bylo 32 let, a tak nechtěla další tři roky studovat.

Irena Edward však nikdy nesnila o právnické kariéře, blíž měla spíš k umění. „Vždycky jsem chodila s architekty nebo umělci. Ale tatínek trval na tom, že umění mě neuživí, a tak mě v momentu slabosti přemluvil k právům,“ připomíná. Když se pak Irena Edwards ocitla ve Velké Británii a přemýšlela, čím se bude živit, bylo právo logickou volbou. „Pořád jsem se ale zajímala o památky,“ dodává.

Čtěte také


Rekonstrukcí hrobky Marie Ebnerové chce National Trust připomenout odkaz této spisovatelky a připomenout tak 100. výročí jejího úmrtí. Více se dozvíte na stránkách organizace.

V současné době rozjíždí Irena Edwards v Česku projekt National Trust, který se zpočátku rozhodl rekonstruovat památník Marie Ebnerové z Eschenbachu. Německy píšící spisovatelka českého původu je považována za jednu z nejvýznamnějších literárních osobností 19. století. „V Rakousku, Německu i ve Švýcarsku se o ní děti učí ve školách, u nás se někam ztratila,“ zamýšlí se Irena Edwards.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio