Budou někdy turisté za vstup do českých měst platit? „Chceme je nalákat i do méně exponovaných míst,“ říká mluvčí Czechtourism

5. únor 2019

Turisté v italských Benátkách možná v budoucnu ve městě neutratí peníze jen za suvenýry nebo italské delikatesy. Vedení města v úterý jednalo zavedení poplatku za vstup do centra. Pomohlo by něco podobného i českých městům?

Turisté zřejmě za vstup do Benátek zaplatí až deset eur, sazba by se měla týkat všech, kdo se ve městě neubytují. Poplatek by podle tamní radnice mohl městu pomoct ke snížení počtu návštěvníků a město by také získalo peníze na rozvoj služeb. 

Turisté nejsou pro Český Krumlov zlatý důl, spíš znamenají náklady, říká starosta

Český Krumlov

Benátky, Barcelona a v těchto dnech San Sebastian zažívají letos v létě protesty proti velkému počtu turistů. V katalánské metropoli dokonce došlo i na prořezávání pneumatik turistických autobusů. Ke zvláštním opatřením a regulacím musejí sahat také v Římě nebo Dubrovníku, i další města ale zvažují, jak co nejlépe skloubit turistický ruch s potřebami svých obyvatel. „Není dobré bojovat proti turismu jako takovému. Je třeba více zapojit místní a vytvářet pro ně příležitosti, aby mohli z turismu těžit. Určitě je ho ale třeba i regulovat,“ říká architekt Osamu Okamura.

„Poplatky by určitě mohly být pozitivně využity. Třeba do infrastruktury nebo do udržitelného cestovního ruchu, třeba do opravy památek,“ soudí Renata Kasalová, mluvčí CzechTourism. 

Získat autentické zážitky

Mohlo by podle ní něco podobného fungovat i v Česku? Renata Kasalová je přesvědčena, že ano. Protože turisty prý poplatek od návštěvy České republiky neodradí. 

„Příjezdový i domácí cestovní ruch stoupá celkem stabilně. Třeba Praha by s tímto problém rozhodně neměla,“ říká. „Dlouhodobě se navíc snažíme o regionální rozptyl turistů. Ti, které by poplatek odradil, by se naopak podívali mimo exponovaná místa. Což je koneckonců náš cíl.“

Naše strategie směřuje k tomu, abychom turisty nalákali i do méně exponovaných míst. Česká republika je krásná a atrakcí je mnoho.
Renata Kasalová

Mezi českými městy, kterým by poplatek mohl pomoct, ale podle ní není jen Praha. Za příklad uvádí Český Krumlov, který už od úvah přešel k činům. Zpoplatní totiž vjezd do města pro zájezdové autobusy. Za výstup a nástup jednoho autobusu cestovní agentury zaplatí 1500 korun.

„Když do Krumlova přijede autobus plný Asiatů, zůstane pouze krátkou chvíli a pak zase odjede. My se naopak snažíme, aby klientela zůstala v Česku co možná nejdelší dobu, více utratila a poznala místní lidi – získala autentické zážitky,“ shrnuje Renata Kasalová.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio