„Bojíme se, že se budeme opakovat. Už 15 let,“ říká Miroslav Krobot o oblíbeném Dejvickém divadle

11. březen 2019

Po super úspěšném seriálu Most! nasadila Česká televize na pondělní večery další seriálovou novinku. A po prvním odvysílaném díle se zdá, že Zkáza Dejvického divadla za svým předchůdcem v ohlasech diváků nijak nezaostává.

Herci, dramaturgové, technici, ale i lidé z kanceláří Dejvického divadla si v novém seriálu zahráli sami sebe. Urežírovat takový kolos rozhodně není nic jednoduchého, Miroslav Krobot k tomu ale přistoupil se svérázem sobě vlastním. „Bavilo mě, jak se báli. Bylo to dojemné a krásné,“ usmívá se v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Zkáza Dejvického divadla? „Už přesluhujeme,“ říká Martin Myšička o novém seriálu

V Českém rozhlase České Budějovice vznikl exkluzivní rozhovor s osmi herci a ředitelkou Dejvického divadla. Na snímku Martin Myšička

Kdysi slavnému Dejvickému divadlu hrozí zánik. Nezískalo grant na svou činnost a teď se o sebe musí postarat samo… Právě tak začíná šestidílný komediální seriál s názvem Zkáza Dejvického divadla, v němž oblíbení dejvičtí herci hrají sami sebe. Premiéru bude mít v roce 2019.

Hlavně se neopakovat

Přestože ve Zkáze Dejvického divadla hrají herci sami sebe, komediální nadsázka scénáři nechybí. „Scénář jsme poprvé společně četli asi před rokem na soustředění. I proto, abychom viděli, zda to herci ustojí, přece jen je to trochu osobní. Ustáli to všichni,“ vzpomíná režisér. 

Hlavní motiv seriálu připomíná Dabing Street – je jím totiž úpadek. „Je to dobrá základní situace. U divadla něco takového navíc není neobvyklé,“ připomíná Miroslav Krobot.

Samotné Dejvické divadlo se na scéně úspěšně drží už 25 let. „Ovšem nebezpečí, že se budeme opakovat, jsme si vědomi už 15 let. A od té doby děláme vše pro to, aby se tomu zabránilo. Aby se dobrý mix lidí a energie udržel pohromadě. Ale 25 let? To není normální.“ 

V Dejvickém divadle se zkrátka sešly výjimečné osobnosti, které sdílejí stejný přístup k humoru i k divadlu. „Když jsem například ve Zlíně poprvé pracoval s Jardou Pleslem, zjistili jsme, že se smějeme stejným věcem. Nebo že vám nabídne něco, co se vám zdá zajímavé a originální. Že má zájmy, které by mohly zajímat i ostatní v divadle,“ popisuje Miroslav Krobot, jakým způsobem vybíral pro Dejvické divadlo herce.

Film o legendárním cestovateli

V současnosti už má Miroslav Krobot v hlavě spoustu dalších nápadů. Jedním z těch, které se rodí, je třeba nápad na film o legendárním Janu Eskymo Welzlovi – cestovateli, dobrodruhovi a podle některých i předobrazu Járy Cimrmana. „Konkrétního herce ale ještě v hlavě nemám,“ uzavírá.

autoři: Lucie Výborná , als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.