Boj o Senát v Náchodě: Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Martin Červíček (ODS)

V senátním duelu pro obvod Náchod se střetli Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Martin Červíček (ODS). V pořadí prvního a druhého kandidáta rozděluje po prvním kole pouhých 58 hlasů. Kdo zvítězí v druhém kole a stane se senátorem?

Martin Červíček je přesvědčen, že do Senátu by měli kandidovat především lidé, kteří mají nejenom tah na branku, ale také ti, kteří své problematice rozumí.

„Byl jsem policejním prezidentem, odpovídal za bezpečnost země, dva roky dělám regionální politiku a věnuji se věcem v každodenním životě našeho kraje,“ říká Červíček, který působí jako náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje.

Čtěte takéDetail obvodu Náchod po prvním kole senátních voleb

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek zase připomíná, že v politice šel krok po kroku od komunální, krajské, parlamentní úrovně až do vlády.

„Stojí za mnou konkrétní výsledky, které jsou vidět, konečně o tom svědčí i podpora významných starostů našeho regionu,“ zdůrazňuje s tím, že nechce kumulovat funkce – případné senátorské práci by se věnoval na plný úvazek.  

Martin Červíček pak připomíná, že důležité je vybrat toho kandidáta, který má zkušenost s každodenními problémy v regionu. „Jako senátor bych se chtěl soustředit především na regionální zájmy,“ vyzdvihuje.

Čtěte takéSenátní volby: sledujte předvolební duely

A co patří k regionálním zájmům Pavla Bělobrádka? Třeba dokončení dálnice D11, podpora obchvatů, životní prostředí nebo dostupné bydlení. Posledně jmenovaná oblast pak patří nejenom k celorepublikovým problémům, dopad je právě i regionální.  

„Chtěl bych, aby především senioři a mladé rodiny se mohli dostat k bydlení, které bude třeba o 40 procent levnější než komerční,“ podotýká.

Martin Červíček zase připomíná, že doprava v regionu není jenom o výstavbě dálnice D11, ale především o modernizaci a opravách krajských silnic nebo rozvoji dopravní infrastruktury na železnici.

„To jsou témata, která jsem v posledních pár měsících zdvihnul a začal o nich jednat,“ uzavírá.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.