Bod zlomu přišel. Máme průlom v oblasti protinádorové imunoterapie, říká expert. Je na obzoru lék proti rakovině?

„Největší úspěch Sotia je v tom, že existuje. Ambice mít v Čechách biotechnologickou firmu, která si dala za úkol vyvíjet potenciální léky proti nádorovým onemocněním, je obrovská a myslím, že přesahuje Českou republiku. To, co se moderní medicíně v posledních 70 letech podařilo, je naprosto fascinující,“ usmívá se generální ředitel biotechnologické společnosti Sotio Radek Špíšek.

Soudím laicky, že celý svět hledá způsob, jak imunitní systém akcelerovat – jak vy říkáte pošťouchnout –, aby rozpoznal špatné buňky a zabíjel je. Jde vývoj takovou cestou, že výsledky budou spíš pozvolné, nebo přijde jednou nějaký bod zlomu?

Ten bod zlomu přišel. Imunologové se snažili nějakou úspěšnou strategii k posílení imunitní reakce proti nádoru vymyslet tak čtyřicet let a upřímně se jim to moc nedařilo. Na konferencích, kde se řešila protinádorová imunoterapie, sedělo někde vzadu asi patnáct lidí, kteří si nadšeně říkali, že tohle je správný směr, ale nedařilo se.

V roce 2011, 12, 13 jeden z těchto směrů výzkumu uspěl. A uspěl zcela zásadně. Byly publikovány výsledky studií s takzvanými checkpoint inhibitory, které ukázaly, že ten přístup funguje u pacientů nejdříve s melanomem, potom i u karcinomu plic a následně u celé řady nádorových onemocnění. Checkpoint inhibitory jsou teď součástí úvodní fáze první linie léčby pro celou řadu nádorových onemocnění.

Za jejich objev byla velmi rychle udělena Nobelova cena za medicínu. Průlom v oblasti protinádorové imunoterapie tedy už máme. Všichni se teď snažíme najít způsob, jak společně s checkpoint inhibitory léčebnou odpověď ještě zlepšit.

Už jste ten název řekl asi pětkrát, tak co tedy jsou checkpoint inhibitory?

To je hrozně zajímavý příběh. (usmívá se) Mezi patnácti lidmi, kteří si tak nadšeně povídali o protinádorové imunoterapii, bylo vždycky čtrnáct, kteří říkali: „Proti nádoru je nejlépe zabojovat tak, že vezmeme bílé krvinky a zkusíme je nějakým způsobem naaktivovat. Pojďme je pošťouchnout, ať fungují ještě líp, ať jich máme víc, ať zabijí nádorovou buňku.“

Čtěte také

A pak tam seděl jeden člověk, kterému se všichni smáli, a ten říkal: „To není správná strategie. Vy se pořád snažíte aktivovat imunitní odpověď, ale vidíte, že to u pacientů nefunguje. Já si myslím, že tam je jiný problém. Podle mě nádorové buňky imunitní systém nějak tlumí.“

Tihle lidé to zkoumali a je naprosto fascinující, že se ukázalo, že téměř všechny lidské nádory mají na svém povrchu látky, které v okamžiku, kdy tam přijede bílá krvinka, tak ji vypnou. Způsobí, že přestane fungovat.

Když se podají checkpoint inhibitory, tak se přirozeně obnoví imunitní reakce proti nádoru.
Radek Špíšek

Molekulám na bílých krvinkách, které vypnou, se říká checkpointy. A strategie, která vyhrála, které už se dneska nikdo nesměje, je, že se vyvinuly látky, které checkpointy na bílých krvinkách odpojily. Tím pádem nádor ztratil schopnost tlumit imunitní reakci protinádorovým buňkám.

Takže když se podají checkpoint inhibitory, tak se přirozeně obnoví imunitní reakce proti nádoru. V klinických studiích se jasně ukázalo, že přibližně u 30 % pacientů, což je v onkologii velikánské číslo, dojde k odpovědi nádoru na léčbu checkpoint inhibitory.

Jakým oblastem se věnuje Sotio? Jak pandemie koronaviru ovlivňuje výzkum? Co je další výzvou pro lékařskou vědu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , and

Související