Blíží se konec černého uhlí v Česku? Horníci vyvezli symbolický poslední vozík z dolů Darkov a ČSA

2. březen 2021

Horníci na Karvinsku se minulý týden rozloučili se dvěma doly. V úterý vyvezli na povrch symbolický poslední vozík na dole Darkov, v sobotu pak i na sousedním dole ČSA. Provoz dolů končí, šachty převezme státní podnik DIAMO. 

Důl ČSA je velmi symbolický – jeho historie sahá až k počátkům těžby uhlí. Právě této oblasti se týkají první zprávy o nálezech černého uhlí v 18. století. 

Čtěte také

Nyní tu těžba končí, a to s bilancí 145 milionů tun vytěženého uhlí. Firma OKD doly postupně zavírá, protože už se tam těžba nevyplatí. Důl ČSA, lidově zvaný Armáda, se tak od pondělí zařadí na dlouhý seznam uzavřených šachet v celém revíru.

Někteří horníci ale důl ani po konci těžby neopustí. Přes 700 zaměstnanců OKD nyní začne vyklízet podzemní chodby a připravovat šachty na zasypání.  

Produkce černého uhlí klesá

03004961.jpeg

Posledním černouhelným dolem v Česku zůstává důl ČSM, kam se přesunulo i ředitelství OKD.  Počet zaměstnanců důlní firmy se ztenčil na necelé 3000. Rok 2022 ale může být posledním i pro důl ČSM – záleží na cenách uhlí a na tom, kolik se ho podaří prodat.

Z aktuální statistiky ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že loni se v Česku vytěžilo dosud nejméně uhlí. Čísla jsou nejnižší od roku 1965, od kdy jsou údaje k dispozici. Meziročně podle ní výrazněji klesla právě produkce černého uhlí, která se proti roku 2019 snížila o 37,6 procenta na 2,1 milionu tun. Podle analytiků jde o pokračování dlouhodobého trendu, který zčásti zvýraznily dopady pandemie koronaviru.

autoři: Martin Knitl , als
Spustit audio

Související