Arenberger: Hamáčkův plán předobjednat Sputnik V přichází pozdě. O odvolání ředitelky SÚKL neuvažuji

Jak dopadlo první plošné testování žáků základních a mateřských škol? Jak bude vypadat další rozvolňování protiepidemických opatření? A mělo by si Česko co nejdříve předobjednat zatím neschválené vakcíny včetně ruského Sputniku V? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl nový ministr zdravotnictví za hnutí ANO Petr Arenberger.

V souvislosti s vámi se hodně mluví o vakcínách Sputnik V. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí řekl, že chce, aby Česká republika byla připravena na okamžitý nákup ruské vakcíny a aby ji měla předobjednanou ještě před jejím schválením Evropskou lékovou agenturou. Konzultoval to s vámi?

My jsme se o tom nebavili. Myslím, že ta iniciativa je dobrá, ale možná už je trošku, jak se říká, post festum, protože nabídka pro Českou republiku z ruské strany padla před několika týdny. Okamžitě bychom mohli nakoupit asi 300 tisíc dávek a potom každý měsíc asi 150 tisíc.

Čtěte také

Ta nabídka tedy stále platí?

Neslyšel jsem žádnou negaci této nabídky, takže zřejmě platí. Dále jsme to ještě neprověřovali, protože to není jako jít do krámu a koupit si vakcínu. Musíme mít nějaké náležitosti, abychom ji mohli dále aplikovat. To si myslím, že je náš úkol.

Nezáleží na názvu vakcíny. Kdybychom chtěli využít vakcinaci vakcínami, které jsou z mimoevropských zemí, tak musíme postupovat stejně – mít dostatečné podklady, co se týče klinických dat, která jsou buď dobrá, nebo špatná, pak farmakovigilanci, ale i dobrou výrobní praxi. Na základě toho potom můžeme rozhodovat. Tohle zatím od Sputniku nemáme. Vím, že Státní ústav pro kontrolu léčiv už několikrát požadoval různá upřesnění, takže čekáme na odpovědi, které přijdou. Komunikace běží a uvidíme, co všechno bude k dispozici a podle toho budeme postupovat.

K té nabídce, o které jste mluvil – měla by Česká republika závazně předobjednat to, co v té nabídce je? Měl by se z české strany stát nějaký další krok?

To je otevřené. Já myslím, že předobjednávky by mohly být v tom směru, že předpokládáme, že Evropská léková agentura dřív či později tuto vakcínu pustí do oběhu. Některé evropské země ji chtějí vyrábět, čili by bylo prozíravé se na to připravit.

Na druhou stranu je otázka, jak budeme dál pokračovat ve vakcinaci my. Předpokládáme, že do prázdnin budeme mít naočkováno 57 procent populace a do konce prázdnin to bude ta převážná část, která se chce očkovat. Uvidíme, jak rychle se všechno dá udělat. Na druhou stranu těm, kteří by měli zájem nechat se očkovat, by se měla umožnit vakcína jakéhokoliv typu, ale musí to mít nějaké náležitosti.

Čtěte také

Na vakcínu Sputnik V tlačí opakovaně prezident republiky Miloš Zeman. Vy jste v pátečním Interview ČT řekl, že jste s ním na toto téma kromě středečního jmenování nemluvil. Sám pan prezident potom v neděli řekl, že s vámi mluvil už den před vaším jmenováním. Znamená to, že jste v České televizi neříkal pravdu?

Já si už částečně některé věci z toho rozhovoru nevybavuji. Byl to zcela neformální rozhovor. Bylo to příjemné setkání, ale pan prezident umí navodit takovou atmosféru jako u vínka a já potom některé věci už neřeším, protože to bylo velmi neformální.

Pan prezident taky v neděli zopakoval, že bude pokračovat v tlaku na to, aby o své místo přišla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Uvažujete o její výměně?

Neuvažuji. Myslím, že postupuje naprosto v rámci toho, co umožňují evropské předpisy. Zodpovídá za to, co nám doporučí, abychom schválili nebo neschválili, a my se primárně snažíme, abychom pro naši populaci poskytli maximum z toho, co je možné. Jsem rád, že SÚKL funguje tak, jak funguje. Jiného odborníka bych hledal složitě.

Poslechněte si celý rozhovor Tomáše Pancíře s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související