Antonín Staněk o církevních restitucích: Nelze hovořit o tom, že by bylo všechno v pořádku

Komunistický poslanec Miroslav Grebeníček pokřtil před Vánoci svou knihu o církevních restitucích. Na akci promluvil i ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Proč podporuje zdanění církevních restitucí? Nejenom na takové otázky odpovídal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Nehovořil jsem ke knize, dokonce jsem adresně vyjádřil potěšení, že můžu žít ve společnosti a v době, kdy můžeme vydávat knihy s rozličnými názory, což před rokem 1989 nebylo,“ podotýká ke své účasti na akci v souvislosti s Grebeníčkovou knihou.

Zdůrazňuje také, že knihu nečetl a na církevní restituce a na problematiku církví má svůj názor – plní ve společnosti důležitou a nezastupitelnou roli zejména v péči o staré občany.

Miroslav Kalousek: Stát chce církve zdaněním náhrad znovu okrást

Miroslav Kalousek

Zdanění církevních náhrad se dostává opravdu na scénu – komunisté svolali mimořádnou schůzi Sněmovny, kde chtějí návrh protlačit ve druhém čtení. Co na to říká jeden z architektů dohody o majetkovém narovnání státu s církvemi, bývalý ministr financí a nyní předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek?

Moderátorka Marie Bastlová ale připomíná, že Antonín Staněk je známý tím, že podporuje dodatečné zdanění církevních restitucí. Jedním z důvodů je přitom jejich údajné předražení.

 „Základní věc spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních restituentů, kterým je zdaňován restituční nárok, tak u církví zdaňován není. V tom je také další křivda,“ říká.

Dodává také, že řeč je o poškozených, kterým jsou daňoví poplatníci, a také české a moravské obce, které se soudí s církvemi o majetek.

„Církve jasně řekly, že je to konečná, že to, co dostanou, tím se to končí… A my máme dneska na stole téměř 500 soudních sporů, vedou je města a další,“ vyzdvihuje s tím, že nelze hovořit o tom, že by tam nebyla křivda, že se dodržely dohody a že by to bylo všechno v pořádku.

Proč chce Antonín Staněk vypsat architektonickou soutěž na projekt Středoevropského fóra v Olomouci? A kolik soutěž prodlouží celý projekt, který je připravován deset let?

autoři: Marie Bastlová , prh