Anonymní ochrana před šířením nákazy. Jak funguje aplikace eRouška?

17. říjen 2020

Skoro milion a čtvrt Čechů si už do mobilu stáhlo aplikaci eRouška. Ta pomáhá v trasování potenciálně nakažených lidí. Počet uživatelů eRoušky prudce narostl poté, co operátoři začali rozesílat hromadné SMS zprávy s výzvou ke stažení aplikace. eRoušku mohou využívat všichni, kteří mají novější chytré mobily s aktualizovaným operačním systémem.

Je zcela anonymní, je zdarma a chráníte díky ní sebe i své okolí. Aplikace eRouška funguje na principu bluetooth, pomocí nějž spolu mobilní telefony komunikují.

A konkrétně? Pokud vám vyjde pozitivní test na covid-19, z hygieny vám přijde SMS s unikátním kódem. Ten vložíte do aplikace eRouška a anonymně tak varujete ostatní před možnou nákazou. Kód platí jen několik hodin, měli byste ho tedy do aplikace zadat okamžitě.

Toto anonymní varování se odešle všem, s nimiž jste byli alespoň 15 minut v kontaktu a byli jim blíž než na dva metry – a to až 14 dnů nazpět. „Jsou tam dva mechanismy, jeden pro lidi, kteří nemají příznaky, tam se měří 14 dnů. U druhé skupiny se ví, kdy mají začátek příznaků, a pak se měří dva až tři dny před jejich začátkem,“ vysvětluje Jan Jiroušek, vedoucí projektu eRouška.

Nainstalujte si eRoušku, žádá lidi v SMS hygienička Rážová

Těmto lidem aplikace pošle zprávu, že se v konkrétní den setkali s někým nakaženým. Neuvádí přitom místo ani čas, kvůli zachování anonymity. Každý si pak sám musí vyhodnotit, nakolik pro něj mohlo být setkání nebezpečné. „Aplikace je varovná, je opravdu na lidech, aby si řekli, co ten den zrovna dělali,“ dodává Jiroušek.

Vývojáři aplikaci stále vylepšují

Varovná notifikace o kontaktu s nakaženým chodí tisícovkám lidí denně. I v případě, že člověk, který ji dostane, nemá příznaky, by měl přísně dodržovat hygienická opatření. Neznamená to, že je v karanténě – pokud se u něj ale v příštích dvou týdnech objeví kašel nebo teplota, měl by okamžitě kontaktovat svého praktického lékaře. 

Máte otázku? Ptejte se na mailu info@erouska.cz.

Může se také stát, že tato notifikace dorazí lidem, kteří byli v daný den doma a s nikým se nesetkali. Zažil to třeba Milan Vocílka z Brna. „V mém případě to asi bude někdo z baráku, protože úplně stejná hláška přišla i spolubydlícímu a partnerovi,“ usuzuje.

Proč eRouška občas chybuje? „Nejčastější důvody mohou být, že to chytne kratší, ale velmi silný kontakt někoho, kdo jen krátce procházel okolo, přes okno nebo přes zeď. Mnohokrát jsou to sousedi,“ vysvětluje Jan Jiroušek. Na zpřesňování aplikace se podle něj neustále pracuje.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související