Analytička Klímová: Česko může dostavět Dukovany ze státních peněz, rozhodl Brusel. Klíčové bude, kdo vyhraje tendr

3. květen 2024

Česká republika získala povolení od Evropské komise pro veřejnou finanční podporu k výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. O tzv. notifikaci Česko požádalo zhruba před dvěma lety. Proč jsme potřebovali ano z Bruselu? A jak pokračuje tendr na dostavbu Dukovan, ve kterém soutěží francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP? Analytička Jana Klímová v audiozáznamu ještě přiblíží trajektorii vývoje sazeb a vysvětlí, jakým impulzem pro tuzemskou ekonomiku je naše členství v EU.

„Česko získalo notifikaci na jeden blok, nabídky si ale nechalo předložit na čtyři nové jaderné bloky. Pokud se tedy rozhodne stavět víc, bude muset o notifikaci žádat znovu. Princip podpory, tedy že se stát bude finančně angažovat při dostavbě jaderné elektrárny, už ale byl odsouhlasen,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... hlavní ekonomická analytička Jana Klímová.

Čtěte také

Dostavba Dukovan je největší zakázka v novodobé historii Česka. Pokud by došlo k výstavbě čtyř bloků, jednalo by se podle Klímové minimálně o částku jeden bilion korun v průběhu příštích patnácti let. „A to samozřejmě není v silách investora, kterým je polostátní ČEZ. Šlo tedy o to, dostat povolení k tomu, aby stát mohl podpořit firmu, která potom bude prodávat elektřinu na trhu.“

Konzultovat věc v Bruselu bylo ale nutné i proto, že pokud do procesu dostavby vstoupí stát tím, že zajistí výhodnější úvěry a z nového zdroje potom bude za určitou garantovanou cenu vykupovat elektřinu, dojde zákonitě k určité deformaci tržního prostředí. „Všechny podobné zásahy do trhu je proto potřeba projednat na půdě Evropské komise. Teď je samozřejmě otázka, jakým způsobem stát dá podporu jádru a kolik bloků nakonec vybere,“ doplňuje Klímová.

Jdeme do finále

Tendr na dostavbu Dukovan, který trvá už dva roky, jde nicméně do finále. V úterý vypršel termín pro podání rozšířených nabídek, které podaly francouzská společnost EDF a jihokorejská KHNP. „Detaily nabídek známy nejsou. Klíčová bude cena, za jakou firmy budou schopny projekt dokončit. Od toho se totiž bude odvíjet cena, kolik bude stát elektřina z nových zdrojů. Výroba čtyř bloků by samozřejmě mohla ovlivnit i cenovou hladinu celého trhu.“

Čtěte také

Ohledně cen se ale zatím mlží. Jak Francouzi, tak Korejci však ujišťují, že jde skutečně o výhodné nabídky. „Korejci sázejí na to, že ve Spojených arabských emirátech postavili svůj projekt velmi efektivně, tedy za dobrou cenu za dodržení všech termínů. A stavějí samozřejmě i ve své zemi v Jižní Koreji, která si z 97 % zajišťuje elektřinu právě z jaderných zdrojů,“ přibližuje analytička.

Na druhé straně stojí Francouzi, kteří stavějí v Evropě, jejich projekty ale měly v minulosti zpoždění nebo se u nich navyšovala cena. Oponují však tím, že dnes je oproti době, kdy začínali stavět, jaderný průmysl v úplně jiné situaci. „Díky jaderné renesanci se průmysl zvedá. A čím více bloků se bude stavět v Evropě podle společné technologie, tedy francouzské, tím to bude ve výsledku výhodnější, efektivnější a levnější. Zároveň zdůrazňují, že zapojí celý český průmysl do všech dalších evropských projektů, které by se na tom podílely. To ovšem prohlašují i Korejci.“

Z kola ven

Třetím účastníkem tendru byla ještě nedávno americká firma Westinghouse. Ta je ale, zdá se, už definitivně ze hry poté, co vláda rozhodla, že u původní nabídky na jeden blok nebyl dodržen základní předpoklad, že firma musí garantovat celou stavbu jako dodávku na klíč, tedy převzít veškeré záruky za časový harmonogram i cenu.

Česko se v jaderné energetice spolupráce s USA nevzdává

„To ale Westinghouse kvůli konsorciu s jinou firmou nesplnil, a proto nebyl k doplnění nabídky na závaznou cenu i na čtyři jaderné bloky dále pozván. Vzhledem ale k nedávnému jednání premiéra Fialy v Bílém domě a k tomu, že Česká republika chce s USA pokračovat v jaderné energetice, se tady otevírá prostor pro Westinghouse třeba v malých modulárních reaktorech...,“ připouští Jana Klímová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.