Americké námořnictvo posiluje svoji přítomnost ve Středozemí kvůli situaci v Sýrii

24. srpen 2013
Zprávy

Spojené státy posilují svou přítomnost ve Středozemním moři kvůli situaci v Sýrii. Do oblasti posílají čtvrtý křižník. S odvoláním na ministerstvo obrany to napsala agentura Reuters. Podle nejmenovaného zdroje zatím námořnictvo nemá rozkazy k přípravě na vojenské operace v Sýrii. Americká administrativa nicméně už dřív upozornila, že důvodem k tvrdému zásahu v zemi by bylo použití chemických zbraní.

Právě z použití chemických zbraní obvinila před několika dny syrská opozice režimní jednotky. Mezinárodním inspektorům se zatím tyto zprávy nepodařilo ověřit.

Syrská vláda zatím nepovolila inspektorům OSN přístup na místa, kde měly být použity chemické zbraně. Podle informací syrské opozice útočila chemickou municí armáda, důkazy pro takové tvrzení ale zatím chybí.

V místě údajného chemického útoku podle syrských médií propukly tvrdé boje mezi armádou a povstalci. Aktivisté syrské opozice už však odebrali obětem v Damašku vzorky tkání a chtějí je předat inspektorům OSN.

Americké námořnictvo má ve Středozemním moři trvale více plavidel. „Celkově teď ale mají Američané poblíž Sýrie čtyři plavidla se střelami s plochou dráhou letu Tomahawk, takže by prakticky okamžitě na rozkaz mohly vypustit doslova stovky střel,“ upozornil bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Rakety s plochou dráhou letu se používají k přesným řízeným útokům na strategické pozemní cíle, mohou to být radary, velitelská stanoviště, mosty a podobně. Američané je používali už v první válce v Perském zálivu, nebo při konfliktu v bývalé Jugoslávii koncem devadesátých let.

Bílý dům i Pentagon zdůrazňují, že Spojené státy chtějí postupovat v souladu s mezinárodní komunitou, s OSN. Nic tedy nenaznačuje, že by se rozhodly k brzkému silovému řešení, avšak současně se tato možnost dostává do hry.

autoři: vpo , tet
Spustit audio