Aleš Cibulka: Jiřina Jirásková měla smysl pro ironii, Arnošt Lustig byl zas neřízená střela

14. leden 2015

Kdo z rozhlasových příznivců by neznal Tobogan! Tento legendární pořad vysílá Český rozhlas od roku 1990 a o víkendu uvede moderátor Aleš Cibulka jeho tisící díl. Aleš Cibulka je navíc muž, který už v 26 letech začal spolupracovat se známou herečkou Jiřinou Jiráskovou.

Za všechno může mladická nerozvážnost, vzpomíná na den, kdy s Jiřinou Jiráskovou moderoval předávání televizních cen TýTý.

Právě díky této nerozvážnosti odmoderoval Aleš Cibulka slavnostní večer po boku známé herečky bez rozklepaných kolen. A jak připomíná, šlo tehdy o prestižní záležitost. „Přímý přenos sledovalo pět miliónů diváků, což by dnes nebylo možné,“ domnívá se.

Následující pondělí mu Jiřina Jirásková zavolala. „Divil jsem se, co se děje. Řekla mi, že se jí stýská,“ vzpomíná Aleš Cibulka. Jediný telefonát stál na začátku jejich divadelní spolupráce. Zřejmě vás ani nepřekvapí, že Jiřina Jirásková patřila mezi nejčastější hosty Toboganu.

Jiřina Jirásková se podle Aleše Cibulky vyznačovala především neskutečným smyslem pro ironii. Za neřízenou střelu však považuje jiného hosta – oblíbeného spisovatele Arnošta Lustiga.

Čtěte také

„Byl skutečně roztomilá neřízená střela,“ přibližuje a vzpomíná na den, kdy Arnošt Lustig dorazil pozdě do vysílání. „Přijel ve výborné náladě. Ptal jsem se ho na starou Prahu a on mi místo vzpomínání odvyprávěl řadu vtipů, které si říkají dobří přátelé ve tři ráno,“ popisuje.

Aleš Cibulka při natáčení Toboganu: už jsme v éteru

Proč se své hosty nesnaží dostat? Má i jako host ve vysílání potřebu sledovat čas a upozorňovat moderátory na zprávy a písničky? A jak vzpomíná na setkání s moderátorem Tomášem Slámou? I na to se ptala moderátorka Lucie Výborná ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio