Adolf Born, Olbram Zoubek, Zdeněk Sýkora… výtěžek z Aukčního salónu výtvarníků pomůže handicapovaným studentům

5. prosinec 2016

Přes 3 a půl milionu korun se letos vybralo na Aukčním salónu výtvarníků. Dražbu po třinácté zorganizovalo Konto Bariéry. Výtěžek pomůže zdravotně handicapovaným studentům. V aukci se dražila díla skoro od 4 set autorů. Nejvíc zaplatila dražitelka za sítotisk od Zdeňka Sýkory.

Obraz s názvem Let číslo 2344 koupila za 160 tisíc Patricie Dospivová. Dílo si chce vystavit v obývacím pokoji. „Zdeňka Sýkoru obdivuji dlouhá léta, je poměrně těžké se k němu na trhu dostat, takže toto je ideální příležitost… A ještě k tomu podpořit dobrou věc,“ vysvětluje.

Čtěte také

Dospivová patřila mezi zhruba 80 dražitelů, kteří se do aukce přihlásili. Velký zájem byl třeba o sochu Olbrama Zoubka nebo obrazy Ivy Hüttnerové a Adolfa Borna.

Celkem nakonec dražitelé utratili přes 3 a půl milionu korun. Ředitelka Konta Bariéra Božena Jirků doufá, že se částka nakonec ještě zvýší. „Na našem webu bude uveden doprodej všech věcí, které jsme tady nevydražili, a ten doprodej bývá tak třetina věcí. Prodáváme za vyvolávací ceny plus 10 %. To je velmi výhodné,“ upozorňuje.


Charitativní projekt Aukční salon výtvarníků pořádá Konto Bariéry od roku 1993. Ročně rozdá asi 70 stipendií.

Všechny peníze půjdou na stipendia pro středoškoláky a studenty vysokých škol s těžkým zdravotním handicapem. Třeba Jana Hánová takovou podporu už získala. „Během studia mi kamarádi poradili, že existuje stipendium Konta Bariéry, díky tomu to vše dostalo nový rozměr, začala jsem více žít, sportovat, a vlastně zjišťovat, co všechno se dá,“ přibližuje.

autor: lio
Spustit audio