Adolf Born

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl malíř, grafik a ilustrátor Adolf Born. Ptali jsme se, proč je dnes méně ilustrovaných knížek a jak si vybírá tituly, pro které nakreslí obrázky. Hovořili jsme o jeho vztahu k monarchii a jak vnímá blížící se volbu prezidenta ČR. Ve středu 6. února bude hostem profesor Jan Švejnar.

"Dříve patřilo Československo a Polsko k ilustračním velmocím, u nás se navíc velmi dařilo kreslenému a loutkovému filmu, který nás proslavil po celém světě," říká Adolf Born. Ilustrace zdobily nejen knížky pro děti, ale i pro dospělé. Dnes je ilustrovaných knih mnohem méně - ilustrace jsou dražší a editor vydavatelství většinou spoléhá na známé jméno autora knihy.

Adolf Born je známý příznivec monarchie. Tvrdí, že když jsme byli částí Rakousko-Uherska, byla doba svobodnější. Lidi nepřekvapovalo, když se objevil tzv. "cizí element" (někdo hovořil česky, někdo německy, chorvatsky, jidiš, atd.) - tedy, že to "běžné evropské" bylo tolerováno. K blížící se volbě prezidenta republiky podotýká, že by jím měl být někdo, kdo je známý.

O Češích říká, že s jejich vychovaností to není zrovna dobré (velké rány v minulosti - Husité, kteří vše ničili, atd.). Ale jsou dvě věci, které nás staví nad ostatní národy - smysl pro humor a to, že nebereme vážně politiky. I proto považuje za největší literáty Karla Poláčka, Jaroslava Haška a Bohumila Hrabala.

Adolf Born si pečlivě vybírá, které pohádky nebo žertovná vyprávění pro děti bude ilustrovat. V poslední době dokončil obrázky do Knih džunglí. V tomto roce bude mít dvě pražské a dvě mimopražské výstavy, teď tedy připravuje nové grafiky.

Záznam celého rozhovoru s Adolfem Bornem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio